Gemeente Alkmaar


Schoonmaakbeurt stadswateren

Alkmaar, 25 maart 2009

Met een druk op de knop haalden de bestuurders van hoogheemraadschap, provincie en gemeente de eerste kuub bagger uit de stadswateren. Het ging om een symbolische actie waarmee officieel de start is ingeluid van het baggeren van een fors aantal wateren in Alkmaar-Centrum.

In totaal gaat het om 235.000 kuub in meer of mindere mate vervuild slib. Het slib wordt weggehaald om de verontreiniging weg te nemen, het water op diepte te brengen en daarmee de doorvaarbaarheid en doorstroming van het water te verbeteren. Deze schoonmaakbeurt komt bovendien de waterkwaliteit ten goede. Het werk duurt ongeveer anderhalf jaar.

De samenwerking tussen gemeente, provincie en waterschap levert prijsvoordelen op en voorkomt dat net gebaggerde wateren weer volstromen met (vervuild) bagger uit ander water. Het zorgvuldig op elkaar afstemmen van het werk beperkt ook de overlast voor de inwoners van Alkmaar.

Hoornse Vaart
Op dit moment wordt de Hoornse Vaart gebaggerd. Een schip met daarop een kraan haalt het slib uit het water en laadt het over in drijvende bakken. Deze bakken gaan via water naar een overslaglocatie op het Noordhollandsch Kanaal, ter hoogte van het Jaagpad en bedrijventerrein De Omval.

Schoonmaakbeurt aan stadswateren

30 maart 2009