ISZF

Toetreding Harlingen bij het ISZF


De gemeente Harlingen is met terugwerkende kracht per 1 januari 2009 toetreden tot het ICT Samenwerkingsverband Zuidwest Fryslân (ISZF). Hiermee is de gemeente Harlingen de 7e gemeente die zich aansluit bij het ISZF. Vanmorgen heeft burgemeester Paul Scheffer samen met de voorzitter van het ISZF Johanneke Liemburg zijn handtekening gezet onder het contract.

Het ISZF is in 2004 opgezet om de ICT voorzieningen van verschillende gemeenten samen op te pakken. Door samen te werken kunnen gemeenten kennis delen, de kwetsbaarheid verminderen, de kwaliteit van de ICT ondersteuning verhogen en de (benodigde) investeringen daarin te delen.

De overheid is op het gebied van digitale dienstverlening de afgelopen jaren steeds meer van de gemeenten gaan verlangen. Denk maar aan het digitaal kunnen bekendmaken van alle vergunningsaanvragen of het kunnen downloaden van verschillende formulieren. Daarnaast gebruiken gemeenten ICT in toenemende mate om hun bedrijfsvoering efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren.
Samenwerken met andere gemeenten werd in 2004 gezien als een goede manier om te kunnen voldoen aan al deze eisen. De praktijk heeft dat inmiddels bewezen.

Het samenwerkingsverband heeft niet alleen tot zeer goede resultaten geleid, maar er ook voor gezorgd dat de aangesloten gemeenten elkaar op andere gebiedsterreinen opzoeken om ook daar van elkaar te kunnen leren (zoals op het gebied van burgerzaken, belastingen, ruimtelijke ordening, basisregistraties, het onderwijs en het milieu). Daarnaast vervult het ISZF landelijk een voorbeeldrol voor andere gemeenten die ook samenwerking overwegen.

Naast Harlingen zijn op dit moment de gemeenten Bolsward, Wûnseradiel, Littenseradiel, Nijefurd, Gaasterlân-Sleat en Lemsterland aangesloten bij het ISZF.