TNO

Datum 30 maart 2009

Nummer 2009-11

PERSBERICHT

Skanova gebruikt TNO's simulator SPOCS voor VDSL2 uitrol

Skanova koopt SPOCS, een simulator voor xDSL systemen ontwikkeld door TNO. SPOCS is een zeer flexibel en krachtig hulpmiddel om de impact van verschillende xDSL systemen op elkaar, én hun prestaties te voorspellen. De simulator bevat een gigantische bibliotheek van modellen voor 'Local Loops', zenders, ontvangers en vermogensreductie of verzonden spectra.

De bibliotheken en simulatiemogelijkheden zijn toegankelijk via een zeer gebruiksvriendelijke grafische bediening. Naast simulaties is het ook mogelijk ruisprofielen te genereren om te gebruiken in ruisgeneratoren voor fysieke tests in laboratoria. TNO's SPOCS is 's werelds meest geavanceerde spectrale beheerssoftware voor xDSL en zal gebruikt worden om veel kostbare en tijdrovende labtests te vervangen.

Skanova is TeliaSonera's Netbeheerder opererend in Zweden. Het is verantwoordelijk voor het opereren van de Zweedse backbone en het toegangsnetwerk voor telecomdiensten. Het bedrijf verzekert dat zowel TeliaSonera als TeliaSonera's eigen retail klanten gelijkwaardige toegang tot de infrastructuur krijgen.

Prestaties optimaliseren

Dr. Rob F.M. van den Brink van TNO: "Door SPOCS is Skanova in staat scenario-analyses te versnellen om een ideale xDSL netwerkarchitectuur met prestatie-optimalisatie als drijvende kracht te creëren. Tests voor spectrale beheersstudies die normaal meer dan 40 uur kosten, kunnen nu vervangen worden door simulaties van enkele minuten. Afgezien van grote tijdsbesparing in de planfase verkrijgt Skanova helder inzicht in de prestaties van het toekomstige netwerk en worden ontwerpfouten voorkomen, waarmee klantontevredenheid en spectrale geschillen met exploitanten vermeden worden."

Spectraal beheer

Sinds Skanova onafhankelijk en transparant opereert op de Zweedse markt, bedient het alle exploitanten onder gelijke voorwaarden met betrekking tot alle op kopergerelateerde diensten. Bij de introductie van nieuwe xDSL technologieën in het kopernetwerk is het belangrijk de serviceniveaus aan bestaande klanten te handhaven, voor zowel de waarnemers als de CLEC's. Het is duidelijk erg belangrijk voor Skanova om de spectrale kwesties, voortkomend uit het uitrollen van diverse xDSL technologieën voor diverse exploitanten door dezelfde koperbekabeling, volledig te doorgronden, bijvoorbeeld bij de introductie van VDSL2.

SPOCS levert de hoogste kwaliteit

Laboratoriumonderzoek en de ervaring van verscheidene telco's hebben laten zien dat xDSL technologieën elkaars prestaties gemakkelijk kunnen verslechteren door reductie van hun haalbare bandbreedte, signaal-ruismarge, bereik of stabiliteit. VDSL2 zal bijvoorbeeld een negatieve impact hebben op alle soorten ADSL als er geen preventieve maatregelen worden getroffen. Dit negatieve effect kan worden vermeden door 'PSD Shaping'. En VDSL2 zelf zal ook slecht presteren zonder adequate vermogensreductie. Algemeen biedt SPOCS de ideale aanpak voor het ontwerp van degelijke spectrale inzetregels (zoals adequate vermogensreductie voor VDSL2), wat naar verwachting de hoogst mogelijke kwaliteit aan alle exploitanten levert.

Corporate Communicatie TNO

Postbus 6050

2600 JA DELFT

Telefoon 015 269 49 75

Fax 015 262 73 35

E-mail pressinfo@tno.nl