VVD


30-3-2009

VVD eist snel oplossing Vamil-drama

De VVD eist dat het kabinet snel met een oplossing komt voor de problemen die zijn ontstaan rondom de Vamil-regeling voor ondernemers.

De Vamil is een regeling die ondernemers een liquiditeits- en rentevoordeel biedt. Ondernemers die Vamil voor een bedrijfsmiddel toepassen mogen dit bedrijfsmiddel willekeurig ofwel vrij afschrijven.

Om nog onbekende redenen hebben minister Verburg (LNV) en staatssecretaris De Jager (Financiën) verzuimd de regeling, die in 2007 van kracht werd, tijdig aan te melden in Brussel. Hierdoor kunnen ondernemers die in 2007-2008 hebben geïnvesteerd in groene kassen en stallen, die fiscaal afschrijven tot slechts 50 procent van de WOZ-waarde, in plaats van tot de restwaarde, wat door het kabinet was toegezegd.

Woordvoerster Janneke Snijder: "Dit is onacceptabel. Ondernemers mogen niet de dupe worden van het onzorgvuldig handelen van twee bewindspersonen. Verburg en De Jager hebben deze problemen veroorzaakt, dus ik vind dat zij nu ook met een oplossing moeten komen."

De opmerking van Verburg dat "ondernemers hun investeringen voor eigen risico hebben gedaan", vindt de liberale "unfair".

"De minister beweert ook dat de voorlichtingsfolders misschien wat onduidelijk waren, maar die waren juist glashelder", aldus Snijder.