Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IKEA lanceert actie `Groen naar het Werk'

IKEA DONEERT VELE TIENTALLEN BOMEN AAN NEDERLANDSE GEMEENTEN

Amsterdam, 30 maart 2009 - In de aanloop naar Earth Day - de dag die elk jaar wereldwijd in het teken staat van het klimaatprobleem - sparen IKEA medewerkers om zo veel mogelijk bomen te schenken aan Nederlandse gemeenten. Een bijzonder initiatief dat onderdeel is van de campagne `Groen naar het werk' waarmee IKEA haar medewerkers oproept de auto te laten staan en met trein, bus of metro naar het werk te reizen. Alle medewerkers die vanaf 1 april met het openbaar vervoer naar het werk reizen, krijgen hun reiskosten voortaan volledig vergoed. Zij ontvangen een `groene strippenkaart' waarop zij elke keer als zij met het OV naar het werk komen een stempel zetten. Bij elke tien volle strippenkaarten schenkt IKEA een boom aan steden waar een IKEA woonwarenhuis is gevestigd.

Het milieu staat hoog in het vaandel bij IKEA en is één van de belangrijkste pijlers van haar filosofie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met `Groen naar het werk' geeft IKEA het startsein voor een campagne waarmee zij een tastbare bijdrage wil leveren aan een beter milieu en het beperken van de CO2 -uitstoot. Als het om haar producten gaat, doet de winkelketen er al jarenlang alles aan om de uitstoot van CO2 per getransporteerde m³ terug te dringen. Met deze campagne wil IKEA óók medewerkers mobiliseren en aanmoedigen zich efficiënt en zuinig van huis naar IKEA en terug te verplaatsen.

"IKEA vindt dat `groen doen' beloond mag worden. De klimaatverandering maakt zulke inspanningen extra urgent. Vandaar dat we hebben besloten vanaf 1 april alle kosten te vergoeden die onze medewerkers met het openbaar vervoer aan het woon-werkverkeer besteden", vertelt Otto Cazemier, landenmanager van IKEA Nederland. "Want elke kilometer telt en als we met zijn allen groen gaan reizen, kunnen we samen een enorme besparing realiseren. Bij elke medewerker die besluit niet langer met de auto, maar met trein, bus of metro naar het werk te komen, scheelt dit al gauw 2 liter brandstof en 3 kilo CO2 per dag. Bij een fulltimebaan is dat maar liefst 440 liter brandstof en 660 kilo CO2 per jaar."

IKEA plant bomen op Earth Day
Als onderdeel van deze bijzondere campagne doneert IKEA voor elke tien volgestempelde `groene strippenkaarten' bovendien een boom aan steden waarin een IKEA winkel staat. Zo ontvangen alle medewerkers die met het ov reizen deze gratis strippenkaart. Dit is geen officieel vervoersbewijs, maar een kaart waarmee medewerkers kunnen sparen. Zo stempelen zij elke keer dat zij tussen 1 en 22 april met het openbaar vervoer naar het werk komen één strip op deze kaart af. Op vertoon van tien volgestempelde strippenkaarten ontvangen zij een `Groen Doen'-paraplu én plant IKEA een boom in de desbetreffende gemeente.

"Op 22 april staat `Earth Day' op de agenda. Een mooie dag om onze bijdrage aan het milieu te leveren door een groot aantal bomen te doneren. Zo leveren we een dubbele bijdrage aan de wereld om ons heen: onze medewerkers reizen met het openbaar vervoer én IKEA plant bomen in gemeenten waar een IKEA store is gevestigd", aldus Cazemier.

Groen naar het werk
Medewerkers die toch met de auto moeten of willen komen, kunnen vanaf 1 april ook een goedkope lening via IKEA afsluiten om een auto te kopen die minder belastend is voor het milieu. Alleen energiezuinige auto's met een CO2-uitstoot van120 gram per kilometer of minder komen voor deze regeling in aanmerking. Fietsen naar het werk is uiteraard de meest groene manier van reizen. Met het fietsplan van IKEA kan elke medewerker die meer dan de helft van de werkdagen naar het werk fietst met belastingvoordeel een nieuwe fiets kopen.

Over IKEA
IKEA is in 1943 door Ingvar Kamprad als eenmanszaak in Zweden opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een wereldonderneming. Op dit moment zijn er 296 IKEA woonwarenhuizen in 36 landen. IKEA biedt functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht.

EINDE PERSBERICHT

Noot aan de redactie (