Politie Twente

Persberichten Politie Twente 30 maart 2009

Aangehouden na mishandeling, rode kaart uitgereikt

Hengelo

Een man uit Oldenzaal is zondagmorgen de 29e maart aangehouden na mishandeling van een medewerker van een horecagelegenheid in Hengelo. Een rode kaart voor de duur van twee jaar is hem daarna uitgereikt.

Zondagmorgen 29 maart rond de klok van 06.00 uur werd gemeld dat in een horecagelegenheid aan de Veldbleekstraat in Hengelo een vervelend persoon zat. Toen de politiemensen ter plaatse waren stond deze persoon reeds buiten maar bleek dat hij een van de medewerkers van de gelegenheid een klap in het gezicht had gegeven. Deze wilde daar aangifte van doen en de man, een 24-jarige Oldenzaler, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tevens bleek dat de man een camera van de horecagelegenheid had vernield. Aan het bureau is hij in de loop van de zondag afgehoord en proces-verbaal wordt opgemaakt.

Bovendien is hem een zogenaamde rode kaart uitgereikt waardoor hij voor de periode van 2 jaar niet in een horecagelegenheid in de Hengelo binnenstad mag verschijnen. Dit verbod houdt tevens in dat hij een gele kaart, een waarschuwing, heeft gekregen voor de horecagelegenheden in de Almelose, Enschedese en Oldenzaalse binnensteden. Deze kaarten worden uitgereikt in het kader van het Kwaliteitsmerk Veilig Uitgaan - KVU. (09-035543)

Aanhouding na mishandeling buschauffeur

Oldenzaal

Een man uit Enschede werd zondagmiddag 29 maart aangehouden omdat hij in Oldenzaal een buschauffeur had geslagen.

Zondagmiddag 29 maart omstreeks 13.10 uur werd gemeld dat op het Stationsplein in Oldenzaal een buschauffeur was mishandeld. Het signalement van de dader, die was weggelopen, werd doorgegeven en politiemensen die op weg waren naar het busstation zagen op de Prins Hendrikstraat in Oldenzaal een man lopen die aan het signalement voldeed. Toen de man werd aangesproken vertelde hij al dat hij een buschauffeur had geslagen. De man, een 42-jarige Enschedeer, werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De 42-jarige buschauffeur deed aangifte en het waarom van het geven van de klap is onduidelijk gebleven. De man had een tas in de bus laten liggen die hem via een geopende raam aan de bestuurderszijde werd aangereikt door de chauffeur. Op dat moment gaf de man de chauffeur een klap in het gezicht. Proces-verbaal wordt tegen de man opgemaakt. (09-035590)

Twee mannen aangehouden na vernieling, bekennen tevens brandstichting

Enschede

Zondagmiddag de 29e maart werden twee Enschedese mannen aangehouden nadat door een na hen een ruit was vernield van een woning aan de Wooldriksweg in Enschede. Bovendien zijn de twee aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid van een woningbrand op 23 maart jl.

Zondagavond 29 maart omstreeks 18.30 uur werd gemeld dat door twee mannen een ruit was vernield bij een woning aan de Wooldriksweg in Enschede. Signalementen van de twee werden doorgegeven en de twee werden gesignaleerd op de Haaksbergerstraat. Beiden, Enschedese broers van 52 en 55 jaar, waren duidelijk onder invloed van de nodige alcohol en werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hier bleek dat de jongste van de twee om onduidelijke reden de ruit had ingetrapt. Hiervoor wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Hij is in verzekering gesteld in verband met het zijn van veelpleger en zal bij justitie worden voorgeleid.

De oudste, de 55-jarige, vertelde dat hij brand had gesticht in hun woning op 23 maart jl. aan de Floraparkstraat in Enschede. Op deze 23e was omstreeks 22.30 uur brand gemeld in de woning van de beide broers en door de brandweer was deze brand snel geblust. Omdat toen al het vermoeden bestond dat er mogelijk sprake was van brandstichting, werd door de Technische Recherche van de Politie Twente een onderzoek ingesteld. Brandstichting kon toen echter niet worden aangetoond. In overleg met de officier van justitie werd besloten om ook de 55-jarige, in verband met mogelijk betrokkenheid bij deze brandstichting, in verzekering te stellen. Het onderzoek wordt voortgezet. (09-035646 / 09-033279)

Automobilist aangehouden nadat hij was doorgereden na een aanrijding

Hengelo

Een automobilist uit Hengelo reed zondagavond na het veroorzaken van een aanrijding in Hengelo door. Hij kon even later worden aangehouden.

Zondagavond 29 maart werd om ongeveer 22.15 uur gemeld dat een grijze auto was doorgereden nadat hij op de Pruisische Veldweg in Hengelo een paal van een middengeleider had overreden. Een kentekenplaat van de auto was achtergebleven en een onderzoek werd ingesteld. Vanaf de plek van de aanrijding leidde een oliespoor de politiemensen naar de auto die geparkeerd stond aan de Industriestraat en de bestuurder, een 47-jarige Hengeloër werd lopend in de omgeving aangetroffen. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek voor de rest van de nacht opgesloten. Proces-verbaal zal tegen hem worden opgemaakt. Personeelsleden van de gemeente Hengelo zijn ter plaatse geweest om het wegdek te reinigen i.v.m. het oliespoor. (09-035718)

Automobilist mag rijbewijs inleveren i.v.m. alcoholgebruik

Goor

Een automobilist uit Goor werd zondagavond 29 maart gecontroleerd. Hij bleek onder invloed en mocht zijn rijbewijs inleveren.

Zondagavond 29 maart wilden politiemensen om ongeveer 22.45 uur een automobilist controleren aan de Laarstraat in Goor. Bij het zien van de politieauto negeerde de man het stopteken en ging er vandoor. Na een korte achtervolging bedacht hij zich en stopte op de Wheeme. Hier bleek dat hij de nodige alcoholische versnaperingen tot zich had genomen en werd hij aangehouden. Op het bureau wees de ademanalyse 1.56 promille uit en het rijbewijs van de man, een 30-jarige inwoner van Goor, werd ingevorderd. De nodige processen-verbaal, rijden onder invloed en negeren stopteken, zullen worden opgemaakt. (09-035715)

Automobilist gaat op herhaling, rijbewijs en auto kwijt

Borne

Een automobilist uit Hengelo kon maandagmorgen 30 maart zijn rijbewijs inleveren en bovendien werd zijn auto buiten gebruik gesteld in verband met eerdere vonnissen die nog openstonden.

Maandagmorgen 30 maart controleerden politiemensen op de Kluft in Borne een automobilist. Bleek dat hij, een 35-jarige Hengeloer, onder invloed van de nodige alcohol verkeerde. Aan het bureau wees de ademanalyse 0,8 promille uit en omdat de man recidivist is voor wat het alcoholgebruik in het verkeer aangaat, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Bovendien werd bij controle duidelijk dat de 35-jarige nog een aantal vonnissen had openstaan waardoor hij kon worden opgesloten. Hij mag in ieder geval nog 14 dagen zitten en voor een derde vonnis moet hij of 450 euro betalen of 7 dagen zitten. Bovendien kon zijn auto buiten gebruik worden gesteld en in beslag genomen. Dit laatste is dan ook gedaan. Opnieuw zal proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt. (09-035748)

Inbraken in tweetal kerkgebouwen

Enter / Vroomshoop

In een tweetal kerkgebouwen in Twente werd in de nacht van zaterdag de 28e op zondag de 29e maart ingebroken en in beide gevallen een hoeveelheid kleingeld weggenomen.

Zondagmorgen 29 maart werd ontdekt dat in de nacht ervoor was ingebroken in het parochiehuis naast de Rooms-katholieke kerk in Enter en in de Gereformeerde kerk in Vroomshoop. In beide gevallen was een raam opengebroken en werd een geringe hoeveelheid kleingeld, muntgeld, weggenomen. Er wordt niet uitgesloten dat het om dezelfde dader dan wel daders gaat. De politie wil graag in contact komen met mensen die mogelijk iets hebben gezien of gehoord. De inbraken moeten hebben plaatsgevonden tussen zaterdagavond omstreeks 20.30 uur en zondagmorgen omstreeks 09.45 uur. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de afdelingen Wierden dan wel Twenterand van de politie Twente. Beiden zijn te bereiken via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (09-035580 / 09-035565)

Uitgebreide verkeerscontrole

Rijssen / Vroomshoop

Zaterdag de 28e maart jl. werd op een tweetal locaties een uitgebreide verkeerscontrole gehouden door de politie in samenwerking met de douane.

Zaterdagmorgen werd er gecontroleerd op de Nijverheidsstraat in Rijssen en zaterdagmiddag op de Tonnendijk in Vroomshoop. De controles hadden bij de politie als hoofddoel het controleren van voornamelijk aanhangers en bij de douane het onterechte gebruik van rode diesel.

In totaal zijn door de politie 48 processen verbaal opgemaakt. O.a. geen goede losbreekinrichting dan wel hulpkoppeling van aanhangers, afvallende lading of het vervoer van personen op een aanhanger, evenals het rijden terwijl de bestuurder geen deel E op zijn B rijbewijs had werd geconstateerd. Ook werden een aantal personen bekeurd voor het niet dragen van de gordel, het niet verzekerd zijn van het voertuig of geen APK.

Door de douane werden in ieder geval een tweetal bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die rode diesel gebruikten terwijl dit voor hun voertuig niet mocht. Bij een aantal voertuigen moet hierna nog nader onderzoek worden gedaan. Ook werd door de douane een naheffing gedaan aan een drietal automobilisten in verband met het niet betalen van de motorrijtuigbelasting. 09-035699)

Huisverbod opgelegd
Almelo
In Almelo is een huisverbod opgelegd en is de hulpverlening voor betrokkenen opgestart.

Een vrouw deed op zaterdag 28 maart 2009 aangifte tegen haar 45 jarige ex-man van mishandeling. De man is op zondag 29 maart 2009 om 13.50 uur in de woning van de vrouw aangehouden. Omdat de man regelmatig in haar woning verbleef is hem een huisverbod van 10 dagen opgelegd. Zowel aan de vrouw, man en betrokken kind is hulpverlening opgestart.

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

(09-035367)

tel. 053-4555588

---- --