Politie IJsselland

Drietal opgepakt voor betalen met vals geld

Deventer, 30-03-2009 o Amsterdam/Deventer In Amsterdam zijn eind februari 2009 twee vrouwen (19 en 20 jaar) uit Almere en Amsterdam en een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Het drietal wordt ervan verdacht in meerdere winkels te hebben betaald met vals geld. In de meeste gevallen werd voor kleine aankopen betaald met 50-eurobiljetten.

In de afgelopen maanden deden ondernemers uit verschillende delen van het land aangifte van opzettelijke uitgifte van vals geld. Voornamelijk supermarkten moesten het ontgelden.

Drietal opgepakt voor betalen met vals geld

Amsterdam/Deventer In Amsterdam zijn eind februari 2009 twee vrouwen (19 en 20 jaar) uit Almere en Amsterdam en een 20-jarige man uit Amsterdam aangehouden. Het drietal wordt ervan verdacht in meerdere winkels te hebben betaald met vals geld. In de meeste gevallen werd voor kleine aankopen betaald met 50-eurobiljetten.

In de afgelopen maanden deden ondernemers uit verschillende delen van het land aangifte van opzettelijke uitgifte van vals geld. Voornamelijk supermarkten moesten het ontgelden.

Overeenkomsten

In Deventer werden in ieder geval twee supermarkten op het Andriessenplein en in winkelcentrum Colmschate aan de Flora bezocht. Op basis van onder andere bruikbare informatie van een alert personeelslid startte de recherche van IJsselland een onderzoek. Vanwege overeenkomsten in de handelswijze van het drietal werd besloten dat het korps IJsselland deze zaak landelijk zou coördineren. Inmiddels zijn er tientallen zaken in onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Op 25 februari konden de man en de twee vrouwen worden aangehouden in de hoofdstad door politiemensen van IJsselland. Zij werden overgebracht naar Deventer en voor nader verhoor ingesloten op het bureau. De drie verdachten zijn momenteel in het huis van bewaring in Zwolle/Nieuwersluis in afwachting van hun rechtzaak.

Meld vals geld!

Met de aanhouding van deze personen is het onderzoek nog niet voorbij. Nog steeds wordt er bij de politie met enige regelmaat aangifte gedaan of melding gemaakt van betalingen met vals geld. De politie vraagt ondernemers en particulieren hier attent op te zijn en goed op de echtheidskenmerken op eurobiljetten te letten of deze te checken met speciale apparatuur. Wie in aanraking komt met valse bankbiljetten of twijfels heeft, wordt in het belang van verder onderzoek verzocht aangifte te doen of het te melden bij de politie.

(08-128220)