Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Evaluatie detailhandelsbeleid: behoefte aan extra winkeloppervlakte (persbericht 020, 2009)

Consument koopt meer in eigen gemeente, blijkt uit onderzoek. Het aanbod van winkels in Hoogezand-Sappemeer is qua aantal stabiel gebleven, maar gekeken naar de vloeroppervlakte toegenomen. Toekomstige ontwikkelingen wijzen erop dat dit in de toekomst verder zal stijgen. De consument in Hoogezand-Sappemeer blijkt bovendien in een stijgende lijn meer uitgaven te doen in de winkels in de eigen gemeente. Dit blijkt onder andere uit een evaluatie van het detailhandelsbeleid die het college van Burgemeester en Wethouders aan de raadscommissie Ruimte heeft aangeboden. Het is de bedoeling om na deze evaluatie een nieuwe detailhandelsvisie te gaan maken.

De bereikbaarheid van het hoofdwinkelcentrum (De Hooge Meeren) stemt de bezoekers over het algemeen tevreden. De bestede aandacht aan de uitstraling en sfeer van De Hooge Meeren blijkt goed tot zeer goed te zijn uitgepakt. Alleen de openbare ruimte rondom het winkelcentrum blijft hierbij vergeleken achter. Deze nodigt niet uit om te verblijven. Ook de uitstraling/sfeer in Martenshoek is sterk verbeterd. De kwaliteit van de winkels is sterk verbeterd door uitbreiding en de vestiging van trekkers. De mening van de bezoekers van winkelcentrum Sappemeer over de uitstraling en sfeer varieert sterk. Dit ligt grotendeels aan de leegstand in dit winkelcentrum. Leegstand komt niet ten goede aan de uitstraling en herkenbaarheid van het gebied. Er zijn ontwikkelingen gaande binnen afzienbare termijn die de leegstand in Sappemeer zullen terugdringen. Onder andere het kleinschalige karakter van winkelcentrum Sappemeer is een reden voor bezoekers om naar dit winkelcentrum te gaan.

Door de afbakening van de winkelgebieden en de Stimuleringsregeling verplaatsing detailhandel is er sprake van een verbetering van de concentratie van de detailhandel in de gemeente (minder versnippering), waardoor de detailhandelsstructuur duidelijker en overzichtelijker is geworden. Gevolg is wel dat door het verplaatsen van detailhandel er leegstand in het historisch lint is ontstaan.

Aanleiding

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad toegezegd een evaluatie uit te voeren van het detailhandelsbeleid. De evaluatie geeft antwoord op de vraag of en in welke mate de doelstellingen zijn behaald:

* Meer aandacht aan routing, uitstraling, kwaliteit van de winkels, sfeer en een uitgebreid winkelaanbod;

* Wegnemen van de versnipperde en onduidelijke hiërarchische structuur van het winkelapparaat, om uiteindelijk;
* De oriëntatie van de consument op het eigen winkelapparaat te vergroten.

Opzet

Voor deze evaluatie is gebruik gemaakt van informatie vanuit de detailhandel zelf, de consument, verschillende deelonderzoeken door externe bureau's en onderwijsinstellingen. In de evaluatie is vooral aandacht besteed aan het hoofdwinkelcentrum en beide buurtwinkelcentra. De buurtsteunpunten vervullen echter ook een rol in de detailhandelsstructuur. In de Pleiaden en de Winkelhoek/Hoofdstraat zijn positieve ontwikkelingen te melden. Het zogenoemde Zakencentrum Hoofdstraat is door het vertrek van de supermarkt geen buurtsteunpunt meer zoals dat in 1994 was bedoeld.

Ontwikkelingen

Er is sprake van een stijgende lijn in de uitgaven van de consument uit Hoogezand-Sappemeer in de `eigen' winkels. De basis voor de groei is nu gelegd, het is nu zaak deze positieve wending door te zetten. Wel blijft het aanbod in de niet-dagelijkse sector achter ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. Hier liggen kansen voor de toekomst. Een start is gemaakt met het Winkelpark. In dit winkelgebied is ruimte voor de woon- en doe-het-zelf-branche. Verschillende externe ontwikkelingen zijn van invloed op de detailhandel in Hoogezand-Sappemeer, zoals de woningbouwopgave in het kader van de Regiovisie Groningen-Assen. Dit zal leiden tot een toename van het aantal inwoners. Uiteraard heeft dit invloed op de detailhandelsstructuur.

Achtergrond

Binnen de gemeente Hoogezand-Sappemeer is in 1994 een detailhandels-structuurvisie opgesteld, detailhandelsbeleid (1996) gemaakt en vervolgens uitgevoerd. Het detailhandelsbeleid had mede als doel om versnippering van de detailhandelsstructuur tegen te gaan. Daarvoor werden duidelijk afgebakende winkelgebieden aangewezen, met per type winkelgebied afzonderlijk beleid. De winkelgebieden zijn: hoofdwinkelcentrum Groot Gorecht (nu: De Hooge Meeren), aanloopgebied Kerkstraat (vanaf kruising Meint Veningastraat/Hoofdstraat met de Kerkstraat tot aan het spoor), twee buurtwinkelcentra Martenshoek en Sappemeer en drie buurtsteunpunten: Pleiaden, Winkelhoek en Zakencentrum Hoofdstraat.