Politie Haaglanden

Persberichten 30 maart

Haaglanden, 30-03-2009

Bobbel blijkt vuurwapen
Den Haag Het viel surveillerende politieagenten op dat een jongen, die zondag 29 maart om 22.00 uur op de Wouwermanstraat liep, zich nogal zenuwachtig gedroeg. De agenten bleken niet voor niets argwaan te hebben. Toen zij de 17-jarige jongen uit Den Haag staande hielden en controleerden, bleek een bobbel ter hoogte van zijn binnenzak een vuurwapen te zijn. De verdachte is aangehouden.

Autokraker betrapt na 112-melding
Den Haag Na een 112-melding van een auto-inbraak zagen toegesnelde politieagenten op maandag 30 maart om 03.15 uur op de Bierkade inderdaad een man uit een auto klimmen en wegrennen in de richting van de Wagenstraat. De 39-jarige Hagenaar werd aangehouden en bleek allerlei inbrekerswerktuigen bij zich te dragen. Deze zijn in beslag genomen.

Acht beschonken bestuurders op de bon
Den Haag Op zondag 29 maart hield de politie alcoholcontroles op de Erasmusweg, de Beresteinlaan en de Laan van Delfvliet. In totaal werden 189 bestuurders gecontroleerd op alcoholgebruik. Acht bestuurders hadden te veel gedronken en kregen een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl.(=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vier jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl. (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Miscommunicatie over winkelontzegging
Den Haag Een supermarkt aan het Lorentzplein sloeg zondag 29 maart alarm bij de politie, omdat een lastige Poolse man zich ophield in de winkel. De man had al eerder een winkelontzegging gekregen en hij werd meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat de man niets van de winkelontzegging afwist, aangezien dit hem in het Nederlands en Engels was verteld en hij die talen niet verstond. Een tolk zorgde voor helderheid. Omdat de winkelontzegging in een onverstaanbare taal was uitgereikt, werd deze ongedaan gemaakt.

112 misbruikt
Den Haag De centrale meldkamer van politie, brandweer en ambulance werd zondag 29 maart vermoedelijk misbruikt voor een grap. Er werd melding gemaakt van een mishandeling aan het Lorentzplein. Politieagenten liepen alle portieken aan het plein af, maar vonden niets dat met een mishandeling te maken had. Toen een agent de melder terugbelde kreeg hij twee lachende meiden aan de telefoon. Het alarmnummer 112 wordt elke dag ten onrechte gebeld. Zon 25 procent van de telefoontjes naar 112 is vals, een grap of 112-onwaardig. Misbruik van 112 is een misdrijf en dus strafbaar. Grappenmakers houden de lijn onnodig bezet en zorgen voor onnodige politie-inzet. Medewerkers van de meldkamer zetten bij twijfel altijd politie in. De kosten van een valse melding worden indien mogelijk op de melder verhaald.

Hardleers
Den Haag Surveillerende agenten lieten zondagnacht 30 maart, rond
01.15, uur een 43-jarige scooterbestuurder uit Pijnacker een blaastest doen op de Kurhausweg. De man was onder invloed van alcohol: hij blies 720 ugl. De politieagenten vorderden het rijbewijs van de man in en gaven hem een rijverbod voor acht uur. Anderhalf uur later kwamen zij de man echter opnieuw tegen. Ondanks het rijverbod was hij toch weer op zijn scooter gestapt. Bij het weerzien met de agenten vluchtte hij weg. De agenten verloren de man uit het oog, maar troffen wel zijn scooter aan op het strand. De agenten hielden hem even later alsnog aan in de woning van zijn vriendin. Hij mocht de nacht verder doorbrengen in het politiebureau. Zijn scooter is in beslaggenomen en de zaak wordt vandaag besproken met de officier van justitie.

Snelheidscontrole op verzoek van bewoners
Den Haag Na klachten van bewoners van de Waalsdorperlaan over de snelheid waarmee in hun straat gereden wordt, hield de politie zondag 29 maart tussen 16.15 uur en 21.00 uur op deze weg een lasercontrole. Ongeveer 170 voertuigen passeerden het controlepunt; de gemiddelde snelheid lag tussen de 45 en 55 km/uur. Twee automobilisten kregen een bekeuring voor het overtreden van de maximum snelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 68 km/uur.

Te hard binnen bebouwde kom
Voorburg Een 25-jarige automobilist uit Voorburg kon zondagavond 29 maart om 22.40 uur zijn rijbewijs inleveren. Politieagenten zagen de man rijden op de Binckhorstlaan. De man reed met een gemiddelde snelheid van 90 tot 100 km/u. Via de Binckhorstlaan reed de man richting Voorburg. Op de Prins Bernhardlaan passeerde de man met dezelfde snelheid wegwerkzaamheden, waarbij de maximum snelheid was teruggebracht naar 30 km/uur. Daar konden agenten de man aanhouden. Zij vorderden direct het rijbewijs van de man in.

Omstanders snappen dronken rijdster
Leidschendam Politieagenten kregen zondagavond 29 maart om 22.15 uur een melding dat een bestuurster van een personenauto dronken over de De Tol zou rijden. De getuigen zagen dat de bestuurster slingerend reed en een aantal keer bijna een ongeval veroorzaakte. Uiteindelijk eindigde de rit zonder schade op het Starrevaartpad. Daar ging de vrouw een woning in. Politieagenten wisten de vrouw in haar woning aan te houden. Aan het bureau blies zij 995 ugl. Haar rijbewijs moest zij inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Politie zoekt getuigen reeks vernielingen
Leidschendam De politie is op zoek naar getuigen van een reeks vernielingen van autos in de omgeving van de Veursestraatweg. De politie kreeg zondag 29 maart om 15.00 uur een melding dat een flink aantal autos was bekrast. Uit onderzoek bleek dat ruim twintig autos waren bekrast met een scherp voorwerp. In de lak stonden hakenkruizen en/of teksten zoals Fuck en Hoi. Uit onderzoek is vastgesteld dat de vernielingen naar alle waarschijnlijkheid zondagochtend 29 maart tussen 03.00 en 05.00 uur (zomertijd) zijn gepleegd. Bent u getuige geweest van deze reeks vernielingen of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Leidschendam-Voorburg via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Alcoholcontrole
Wassenaar - Op de Waalsdorperlaan en de Wassenaarseslag controleerde de politie zondag 29 maart ruim 100 bestuurders op alcoholgebruik in het verkeer. Drie bestuurders bliezen PA, wat inhoudt dat zij mogelijk teveel gedronken hadden. De drie gingen mee naar het politiebureau voor een zogenaamde ademanalyse. Hieruit bleek dat zij de grens van 220 ugl niet overschreden hadden.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Man aangehouden voor huiselijk geweld
Wassenaar Politieagenten hielden zondagavond 29 maart een 44-jarige man aan voor de mishandeling van zijn 45-jarige echtgenote. Tijdens een ruzie greep de man zijn vrouw bij haar keel en gooide haar op de grond.
De politie treedt bij huiselijk geweld volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Man aangehouden voor auto-inbraak
Rijswijk Een 23-jarige man uit Maassluis is op maandag 30 maart om
02.25 uur aangehouden in een tuin aan de Hoornbruglaan. Agenten hadden de man zien lopen met iets onder zijn jas. Toen zij achter hem aan gingen om te kijken wat hij bij zich had, was hij echter verdwenen. Met behulp van meerdere agenten lukte het alsnog om de man, in een tuin aan de Hoornbruglaan, aan te houden. Om hem heen lagen inbrekerswerktuigen en verschillende goederen die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. De man wordt verdacht van een autoinbraak aan de Hoornbruglaan.

Drie jonge auto-inbrekers aangehouden
Rijswijk Drie jongens in de leeftijd van 18 tot 21 jaar uit Den Haag zijn op zondag 29 maart omstreeks 14.40 uur aangehouden op de Cromvlietkade. Zij worden verdacht van een inbraak in een auto. In de bosschages van de Cromvlietkade troffen agenten een tas met daarin inbrekerswerktuigen aan.

Drank maakt meer kapot
Zoetermeer Terwijl politieagenten zondagmiddag 29 maart op de Oxfordstraat hun werk deden, werden zij vanuit het niets uitgescholden door een 59-jarige man uit Zoetermeer. De man fietste langs, stopte en schold de agenten uit. Bij controle bleek de man 820 ugl te blazen, terwijl 220 ugl de wettelijke limiet is voor alcoholgebruik in het verkeer. De man kreeg een proces-verbaal.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille).n Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.