Gemeente Teylingen

1624,50 voor De Zonnebloem en de rest naar het Klompzeilen

Kindergemeenteraad beslist: EUR 1624,50 voor De Zonnebloem en de rest naar het Klompzeilen

30 maart 2009

De Kindergemeenteraad van Teylingen kwam op donderdag 26 maart bijeen voor een spannende vergadering. Kinderraadsleden van vier scholen, in totaal zes klassen, hadden de keuze uit vier projecten. Na de eerste termijn was al duidelijk dat de kinderen in grote meerderheid voor het project van de Zonnebloem kozen. De vraag was toen nog wie de rest van het geld kreeg.

De slotvergadering was het einde van het project `de Kindergemeenteraad'. De raadzaal was gevuld met 24 kinderraadsleden, 6 kinderwethouders en nog zo'n 80 klasgenoten die hun vertegenwoordigers kwamen aanmoedigen. Trotse ouders en opa's en oma's keken mee.

Spreekrecht

Aan het begin van de vergadering maakten de indieners van de projecten gebruik van het spreekrecht. De Vogelwerkgroep wilde Teylingen vogelvriendelijker maken. Hun voorstel bestond uit het ophangen van nestkasten en het planten van struiken voor vogels. Het jongerenwerk wilde deze zomer activiteiten organiseren voor de jongeren. Daarna kwam de vertegenwoordiger van het klompzeilen. Hij liet zien hoe zo'n zeilklomp gemaakt wordt. Tot slot hield de Zonnebloem een betoog voor een Zonnedag. Vanwege het 60-jarig bestaan van De Zonnebloem wilden zij een dagje uit met een rondvaarttocht door Amsterdam.

Kindergemeenteraad 1

Debat en overleg

De Kinderraadsleden werden het snel eens dat de Zonnebloem het volledige bedrag van 1624,50 euro kreeg. Ouderen, zieken en gehandicapte mensen verdienen het om een gezellig dagje uit te mogen.

De overige 375,50 euro was lastig te verdelen. De kinderraadsleden bevroegen elkaar in het debat. "De mussen zijn een must!" was de oneliner van een van de kinderen. Toch vonden anderen de activiteiten voor de jeugd belangrijker. De vogels kunnen toch gewoon zelf een nest bouwen, daarvoor hoeven ze geen nestkastje te hebben. Tijdens de schorsingen was er koortsachtig overleg tussen de kinderraadsleden en de wethouders.

Kindergemeenteraad 1

Lastige stemming

Acht kinderraadsleden waren uiteindelijk voor de vogels, acht voor de zomeractiviteiten en acht voor het klompzeilen; gelijke stand dus. Burgemeester Schelberg stelde toen voor eerst te kiezen welk voorstel moest afvallen. Dat werden de vogels. Vervolgens was er een nipte meerderheid voor het Klompzeilen. De stichting Zeilvaart krijgt EUR 375,50 om te besteden aan bouwpakketten en de organisatie voor een workshop voor de jeugd.

Vergadering gemist?

De vergadering van de kindergemeenteraad werd live uitgezonden via internet. De mensen die het gemist hebben kunnen het alsnog bekijken in het archief van www.teylingen.tv.

Het project

De gemeente Teylingen wil de kinderen met `De Kindergemeenteraad' laten ervaren hoe spannend en leuk een optreden in de gemeenteraad is. Tegelijkertijd leren de kinderen dat raadsleden vaak voor moeilijke afwegingen staan.

Het project `de Kindergemeenteraad' bestaat uit drie delen. Eerst de gastlessen op school. Daarna een debat in de raadzaal met de hele klas, `de Kindercommissievergadering' genaamd. Tot slot dus de grote vergadering van de Kindergemeenteraad.