Gemeente Soest

.

Gemeente Soest ontvangt certificaat Hogedruk kwikvrij

30 maart

De gemeente Soest is, als een van de Koploper gemeenten van de provincie Utrecht, nauw betrokken bij experimenten en ontwikkelingen rondom energiebesparende oplossingen in de openbare ruimte.

Zo zijn recent rond het gemeentehuis speciale
LED-verlichtingsarmaturen geplaatst en is zij actief met het duurzaam verbeteren van de openbare verlichting. Op initiatief van de leverancier van de straatverlichting in Soest, CityTec B.V., heeft Soest daarom als eerste gemeente het certificaat `Hogedruk kwikvrij' ontvangen.

In Nederland staan nog ongeveer 100.000 lichtmasten met een hogedrukkwiklamp in het armatuur. Dit type lamp bevat 6 tot 10 keer zoveel kwik als de modernere lampen. Kwik is een zeer schadelijke stof die uiteindelijk in de natuur terecht komt. Daarnaast heeft deze lamp het dubbele vermogen van een moderne lamp nodig, terwijl de levensduur de helft korter is.

De Taskforce Verlichting, door minister Kramer ingesteld om energiezuinige verlichtings-oplossingen te stimuleren, benoemt het vervangen van deze lamp zelfs als hoogste prioriteit: in 2011 moet deze lamp uit het straatbeeld verdwenen zijn.

De gemeente Soest voldoet nu al aan deze voorwaarden. Wethouder Middelkoop ontving daarom uit handen van Admar van Meer, directeur van CityTec, het eerste certificaat `Hogedruk kwikvrij'.

CityTec is nauw betrokken bij de advisering en uitvoering van verschillende duurzame en innovatieve verlichtingsprojecten. Met dit certificaat wil dit bedrijf ook andere gemeenten stimuleren om over te gaan op groene openbare verlichtingsinstallatie.

Hogedruk kwikvrij