Stadsdeel Amsterdam Centrum


Ontwikkelingen rond het Haarlemmerplein

30 maart 2009

Zodra de nieuwbouw op het Haarlemmerplein voltooid is, wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.

De openbare ruimte rondom de Haarlemmerpoort wordt hierbij meegenomen.

Als leidraad voor de herinrichting van het plein zijn uitgangspunten opgesteld. De 'Nota van Uitgangspunten inrichting openbare ruimte maaiveld Haarlemmerplein' is op 3 maart 2009 door het dagelijks bestuur vastgesteld en wordt besproken in de raadscommissie Openbare Ruimte en Verkeer op 31 maart 2009. De Nota van Uitgangspunten behandelt de historische karakteristiek van het Haarlemmerplein, de verkeersafwikkeling, de functie en het gebruik van het plein, de beleidskaders, de procedurele aspecten en de planning. De Nota van Uitgangspunten is de basis voor een voorlopig ontwerp voor de herinrichting van het plein waaraan nu wordt gewerkt. Over het voorlopige ontwerp wordt in 2009 een informatieavond en een inspraakavond gehouden.

Planning werkzaamheden

In afwachting van de juridische procedures met betrekking tot het bestemmingsplan Haarlemmerplein en de bouwvergunning heeft de ontwikkelaar van de nieuwbouwlocatie Heijmans Vastgoed IBC een bouwpauze ingelast. De verwachting is dat in het najaar weer gestart zal worden met de bouw. Uitgaande van deze planning kan de nieuwbouw voorjaar 2011 voltooid zijn. Om bijtijds een ontwerp voor herinrichting van de openbare ruimte gereed te hebben wordt daaraan al hard gewerkt. Na de inspraakprocedure voor het voorlopige ontwerp en vaststelling van het definitieve ontwerp heeft het stadsdeel een periode van circa een jaar nodig om het werk (technisch) voor te bereiden en aan te besteden. De planning is daarom einde 2009 het definitieve ontwerp voor de herinrichting van het Haarlemmerplein gereed te hebben.

Onderhoud in april

Vanaf 14 april 2009 ( tot circa 27 april) worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd op het plein. Dit betekent dat kapotte banken worden verwijderd of vervangen, extra fietsenrekken worden geplaatst, de bestaande bloembakken worden verwijderd, de afvalbakken worden herschikt of vervangen en de bestrating (tegels) wordt verbeterd. Ook worden er vijf lichtmasten bijgeplaatst om het gewenste lichtniveau te verkrijgen. In mei 2009 worden vier (tijdelijke) bloembakken geplaatst.

Meer informatie

* Kijk hier voor de agenda en stukken voor de raadscommissie Openbare Ruimte en Verkeer

* Kijk hier voor informatie over de herichtingsplannen voor de openbare ruimte en het bouwproces

* Telefonisch kunt u via nummer 14 020 contact opnemen met mw. J. Ringma, procesmanager sector Openbare Ruimte en /of met mw. R. Kamps, assistent-projectmanager sector Bouwen en Wonen.