UMC Utrecht


Darmweefsel gekweekt uit enkele stamcel

Het is mogelijk vanuit één darmstamcel volwassen darmweefsel te laten groeien in het laboratorium. Het weefsel heeft dezelfde structuur als een gewone darm en groeit vele maanden lang door. De gekweekte `darm' vormt zich vanzelf als de darmstamcel de juiste groeistoffen toegediend krijgt. Onderzoekers van het Hubrecht Instituut van de KNAW beschrijven deze doorbraak in Nature van 29 maart (online).

Centraal in het onderzoek staat de darmstamcel die herkenbaar is aan het Lgr5-eiwit aan z'n oppervlak. De onderzoekers isoleerden deze stamcellen uit de darm van muizen. Op het juiste groeimedium en gestimuleerd door groeifactoren ontwikkelen de cellen zich tot een miniatuur-darm. De gekweekte darm bevat alle verschillende typen volwassen cellen. Hoofdonderzoeker prof. dr. Hans Clevers: "Alles zit op de juiste plek. Blijkbaar vormt de darm zich als zelf-organiserende structuur vanuit een stamcel."

Het is voor het eerst dat onderzoekers erin geslaagd zijn darmcellen met een echte darmstructuur zo lang in kweek te houden. De gekweekte darm blijft bovendien doorgroeien zoals een gewone darm, oude cellen worden vanzelf afgescheiden. "Het kweeksysteem is uniek", zegt Clevers. "We laten volwassen darmweefsel gedurende vele maanden groeien. Elke week vervijf-voudigt het weefsel zich, maar het blijft naar alle maatstaven normaal."

De resultaten betekenen een stap voorwaarts voor de `regeneratieve geneeskunde'. Dat is het idee om weefsel buiten het lichaam te ontwikkelen of te vermeerderen om ziek weefsel te vervangen. Deze ontwikkeling stimuleert ook het vervangen van dierproeven door experimenten met weefsel buiten het lichaam.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
maandag 30 maart 2009