Nationale Datalink Management Cell operationeel

De Nationale Datalink Management Cell (NDMC) op luchtmachtbasis Nieuw Milligen wordt woensdag 1 april operationeel in gebruik genomen. De NDMC levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid bij de inzet van defensie-eenheden.

De NDMC is een Nederlandse defensie-eenheid bestaande uit medewerkers van marine, land- en luchtmacht. De NDMC beheert en faciliteert namens de Nederlandse krijgsmacht het gebruik van het internationale communicatienetwerk link 16 en zorgt voor verdere doorontwikkeling.

Link 16 heeft als functie om informatie tussen verschillende wapenplatformen en eenheden uit te wisselen. Met de datalink kunnen bijvoorbeeld F-16's, de Patriot luchtverdedigingssystemen, fregatten van de marine, luchtdoelartillerie van de landmacht en AWACS-vliegtuigen strategische informatie met elkaar uitwisselen en met elkaar communiceren.

Link 16 wordt onder meer gebruikt voor de nationale beveiligingstaak van de Koninklijke Luchtmacht. Hiervoor staan twee F-16 jachtvliegtuigen 24 uur per dag gereed om het Nederlandse luchtruim te beschermen. Ook werken verschillende NAVO-partners internationaal met link 16. Deze verbinding is een enorme aanwinst voor operaties van de krijgsmacht, zowel nationaal als internationaal. In de nabije toekomst worden mogelijkheden onderzocht dit netwerk ook voor civiele organisaties beschikbaar te maken.

Vanaf 1 april is de eenheid operationeel inzetbaar voor nationale taken en internationale oefeningen en vredesmissies. De eenheid beschikt over containers waarin de apparatuur is gebouwd, zodat zij overal ter wereld ingezet kan worden.

De NDMC wordt in gebruik genomen tijdens een ceremonie waarbij generaal-majoor der mariniers Herman van der Til een aantal vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht officieel in het netwerk van de NDMC opneemt. De vliegtuigen brengen vervolgens een eregroet tijdens de ceremonie. Hiervoor zullen zij laag over komen, maar houden zich aan de toegestane hoogte.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed