VVD


30-3-2009

VVD faliekant tegen buitenom-variant RijnlandRoute

De VVD is faliekant tegen de zogenoemde `buitenom-variant' voor de RijnlandRoute dwars door de polder.

Onder de naam RijnlandRoute wordt onderzocht welke aanpassingen aan wegen nodig zijn om de bereikbaarheid tussen Leiden en de kust te verbeteren.

Op initiatief van minister Eurlings (CDA) en Zuid-Hollandse gedeputeerde Van Dijk (ook CDA) wordt nu een verkenning gestart naar een alternatief tracé voor de Rijnlandroute, de zogenaamde `buitenom-variant', die dwars door de groene Rijksbufferzone loopt.

Helma Neppérus: "Met deze variant wordt deze groene buffer, die door de woningbouwlocatie Vliegveld Valkenburg al te fors in omvang afneemt, ernstig aangetast. Dit kan nooit de bedoeling zijn."

De VVD is dan ook van mening dat deze groene zone gevrijwaard dient te blijven van een nieuwe weg.

Charlie Aptroot: "Er wordt nu op initiatief van twee CDA-bestuurders gesproken over een onaanvaardbare variant, terwijl de er vlakbij liggende Tjalmaweg vrij eenvoudig kan worden aangepast voor de gewenste grotere verkeerscapaciteit. De buitenom-variant moet wat de VVD betreft meteen van tafel. Deze variant wijzen wij af, wij zullen er ons tot het uiterste tegen verzetten."

Beide Kamerleden hebben vragen over deze kwestie gesteld aan de ministers Eurlings (V&W) en Cramer (VROM). Voorts vragen de liberalen zich af welke andere verrassingen de minister en gedeputeerde nog in petto hebben. Wat de VVD betreft wordt alleen gewerkt aan verantwoorde, goed ingepaste varianten.