Oxfam: Gevolgen desastreus voor Afghaanse burgers bij toename geweld

30/03/2009 13:21

Oxfam Novib

Embargo 31 maart 2009, tot 00:01

Een intensivering en verspreiding van geweld duwen delen van Afghanistan in de richting van een ernstige humanitaire crisis, waarschuwt de internationale hulporganisatie Oxfam vandaag. 8,5 miljoen Afghanen zijn al uiterst kwetsbaar en een verslechtering van de situatie kan leiden tot voedseltekorten. Gezondheid en welvaart worden hiermee voor de lange termijn in gevaar gebracht, zegt Oxfam International.

Oxfam vraagt de wereldleiders, die vandaag in Nederland bijeenkomen, met klem om meer geld vrij te maken voor directe noodhulp, de manier van hulpverlening aan het land radicaal om te gooien en prioriteit te geven aan de bescherming van burgers. Van de noodhulpoproep die vorig jaar werd gedaan is minder dan de helft gefinancierd.

De gezondheid van meer dan een miljoen jonge kinderen en een half miljoen vrouwen wordt ernstig bedreigd door ondervoeding, maar van het pakket reddingsmaatregelen is slechts 42% gefinancierd. En van sleutelsectoren als gezondheidszorg en onderwijs is slechts 2% gefinancierd.

De organisatie vraagt de internationale gemeenschap ook om met strategieën voor de lange termijn te komen, die voorrang geven aan de behoeften en het welzijn van Afghaanse burgers.

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib, die de conferentie bijwoont, zegt: "Vandaag zijn ministers uren bezig de veiligheid en maatregelen tegen het terrorisme te bespreken, maar het conflict is slechts deel van het probleem. De leefomstandigheden van vele Afghanen gaan te langzaam vooruit of verslechteren."

"Stabiliteit en welvaart worden alleen bereikt wanneer er onmiddellijk inspanningen gedaan worden om de levens van gewone Afghanen te verbeteren. Tot nu toe zijn de resultaten onvoldoende.

"De reactie op de voortdurende humanitaire crisis is traag, gefragmenteerd en onvoldoende. Hulp is niet effectief geweest. Veel te veel geld is uitgegeven aan buitenlandse ondernemers of aan projecten waar de meest kwetsbare Afghanen geen baat bij hebben.

"Als deze internationale conferentie effect wil hebben dan moet zij de toekomst van de Afghanen centraal op de agenda zetten."

Meer geld is nodig voor de landbouw en plattelandsontwikkeling om de structurele oorzaken van de huidige voedselcrisis aan te pakken. Bijvoorbeeld, in de provincie Daikundi, waar een half miljoen mensen van de landbouw leven, heeft het Ministerie van Landbouw in 2007 slechts een begroting van 2.400 dollar gehad ter verbetering van de landbouw.

Karimi: "De meeste Afghanen zijn van landbouw afhankelijk om hun gezinnen te eten te geven, om in het onderhoud te voorzien, maar zij ontvangen slechts een minuscuul deel van de internationale hulp. Meer landbouwhulp zal minder Afghanen kwetsbaar maken voor toekomstige voedseltekorten en reële alternatieven scheppen voor het verbouwen van papaver."

Er moet ook een nationale strategie komen voor vredesopbouw en conflictresolutie aan de basis, om het dagelijkse leven voor Afghanen veiliger te maken, zegt Oxfam. Vredesprocessen moeten op alle niveaus worden ontwikkeld, van het plaatselijke tot het nationale, richting het regionale niveau.





http://www.oxfamnovib.nl