Nederlandse Zorgautoriteit


Start aanvullend onderzoek inkoopvoordelen en praktijkkosten apotheekhoudenden

Publicatiedatum: 30-03-2009

NZa brengt exacte gevolgen preferentiebeleid 2008 in kaart

De NZa is gestart met aanvullend onderzoek naar de inkoopvoordelen en praktijkkosten van apotheekhoudenden in 2008. Doel van het onderzoek is de exacte gevolgen van het preferentiebeleid op het resultaat van een gemiddelde apotheek in kaart brengen. Het resultaat wordt medio 2009 verwacht.

In 2008 deed de NZa op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoek naar de inkoopvoordelen en praktijkkosten bij apotheekhoudenden in 2007. De resultaten van dat onderzoek zijn door de NZa gebruikt ter controle van de hoogte van het tarief 2008 en ter onderbouwing van het tarief voor farmaceutische zorg 2009.

In juli van dat jaar voerden een aantal zorgverzekeraars echter preferentiebeleid in, waardoor de prijs van een aantal generieke geneesmiddelen halverwege het jaar drastisch daalde. Dit had gevolgen voor de hoogte van de bonussen en kortingen die apotheken van leveranciers ontvingen bij de aankoop van geneesmiddelen.

Omdat de exacte gevolgen van het preferentiebeleid ten tijde van het kostenonderzoek van de NZa nog niet zichtbaar waren in de administratie van de apotheken, heeft de NZa bij de bepaling van de tarieven voor farmaceutische zorg 2009 gebruik moeten maken van een aantal inschattingen en aannames.

Het aanvullend onderzoek is nodig, omdat de NZa bij de vaststelling van haar tarieven gebruik wil maken van zo actueel mogelijke gegevens. De resultaten van het aanvullende onderzoek worden medio 2009 verwacht. Ze dienen, samen met de resultaten van een onderzoek naar de ontwikkelingen rondom het preferentiebeleid in 2009, als basis voor een eventuele bijstelling van de eerder vastgestelde tarieven 2009.

OneStat.com Web Analytics