Kabinet verbiedt benzinescooters vanaf 2011.

30/03/2009 13:53

Alphacomm Transaction Services BV

Rotterdam, 30 maart: Het kabinet heeft het voornemen om benzinescooters en brommers per 1 januari 2011 te verbieden, meldt de organisator van de vakbeurs Ecomobiel in Rotterdam.

Deze maatregel heeft als voornaamste doel luchtverontreiniging en geluidsoverlast terug te dringen. Scooters en brommers zijn verantwoordelijk voor 30 % van de fijnstof uitstoot in stedelijke gebieden en zorgen voor aanzienlijke geluidsoverlast, met name in de avonduren. Daarnaast moet de maatregel zorgdragen voor een forse duw in de rug voor het elektrisch vervoer. Nederland moet, aldus het kabinet, toonaangevend worden in de ontwikkeling van elektrisch vervoer alsmede de hiervoor benodigde infrastructuur. Deze maatregel sluit goed aan bij plannen van de gemeente Amsterdam. In 2015 moeten er in de hoofdstad 10.000 elektrische voertuigen rondrijden

Ook zal het plan een bijdrage leveren aan plannen van bijvoorbeeld de Gemeente Rotterdam om de C02 uitstoot t.o.v. 1990 met 50 % te reduceren in 2020. Aan energiemaatschappijen is gevraagd een infrastructuur op te zetten die kan zorgen voor het opladen van de accu's van elektrische fietsen en scooters. Om tevens de afzet te stimuleren onder verkopers van elektrische scooters en fietsen zal een "slooppremie" voor oude scooters worden opzet. De exacte inhoud van de maatregel zal tijdens een speciaal congres gepresenteerd worden op 18 september in Rotterdam.