Oranje Fonds vindt 2.500 nieuwe vrijwilligers

30/03/2009 13:59

Oranje Fonds

Onder de naam Gezocht: Maatjes m/v zoekt het Oranje Fonds naar nieuwe vrijwilligers onder het Nederlandse publiek. Meer dan 2.500 mensen meldden zich reeds aan als maatje voor iemand die tijdelijk een steuntje in de rug kan gebruiken. Maar er zijn nog vele jongeren, vluchtelingen, tienermoeders en ouderen die een maatje nodig hebben. Vanaf vandaag vervolgt het Oranje Fonds, samen met 200 maatjesprojecten verspreid over het land, de zoektocht naar nieuwe maatjes.

Ons land telt veel verschillende maatjesinitiatieven. Dit zijn initiatieven waarbij vrijwilligers een-op-een contact hebben met een deelnemer. Deze vrijwilligers noemen we maatjes, mentoren of coaches. Zij maken met enige regelmaat tijd vrij om leuke dingen te doen, te helpen met schoolwerk of met het leggen van contacten.

Het werven van nieuwe vrijwilligers staat bovenaan de wensenlijst van maatjesprojecten, maar het ontbreekt veelal aan budget om zelf een publiciteits- of wervingsactie op te zetten. De Gezocht: Maatjes campagne en de daarbij horende website: www.ikwordmaatje.nl, is voor veel projecten een uitkomst. "Deze grootschalige aandacht zorgt dat maatjesprojecten bredere bekendheid krijgen. En als klein project kan ik dit nooit op deze manier regelen.", aldus Maatjesproject Alphen a/d Rijn.

De campagne Gezocht: Maatjes m/v prikkelt potentiële vrijwilligers om een kijkje te nemen op de website www.ikwordmaatje.nl. De website geeft een overzicht van meer dan 350 maatjesprojecten verspreid over het land. In elke woonplaats of regio is wel een project te vinden. Het aanbod is gevarieerd; er zijn projecten voor jongeren, vluchtelingen, tienermoeders, mensen met een beperking, ex-gevangenen en vele andere doelgroepen. Een maatje betekent voor velen van hen 'de brug' naar deelname aan de samenleving.

Het Oranje Fonds staat voor een betrokken en sociale samenleving. Mede daarom schenkt het Fonds de komende jaren bijzondere aandacht aan 'maatjesprojecten'. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prin-ses Màxima zijn het beschermpaar.





http://www.ikwordmaatje.nl