KNWV


* Webshop

Vogels en watersport: veel onbekend!

Watersportverbond maandag 30 maart 2009

Op woensdag 25 maart organiseerde het Watersportverbond samen met Vogelbescherming Nederland een bijeenkomst over verstoring van vogels door recreatie. Het was de bedoeling om erachter te komen of er voldoende bekend is over deze verstoring en zo nee, wat er dan nog onderzocht zou moeten worden. Er waren circa 20 mensen aanwezig uit zowel de recreatie als de natuurhoek.

Uit de presentatie van Karen Krijgsveld van Bureau Waardenburg bleek dat vogels op verschillende manieren en momenten gevoelig zijn voor verstoring. Waar rustende vogels snel kunnen opvliegen, zijn broedende vogels veel minder geneigd om op te vliegen. In beide gevallen heeft stress echter een slechte invloed op de gezondheid van de vogels, wat eventueel een negatief effect kan hebben op de totale populatie. Er treedt echter ook gewenning op. Vogels wennen aan vaste patronen, zoals boten die in een vaargeul varen. Zowel stress als gewenning varieert van soort tot soort.

Er blijkt dat er onvoldoende informatie is over vogels en recreatie om knelpunten goed op te lossen. Zo is een aantal basisgegevens lang niet altijd bekend: waar zitten vogels precies en hoeveel zijn er dan? Waar wordt er precies gerecreëerd en met welk intensiteit? Jan van der Perk, projectleider van de Integrale Inrichting Veluwe Randmeren gaf in zijn presentatie aan dat op de Randmeren de beschermde vogels voornamelijk in de winter aanwezig zijn, terwijl er in de zomermaanden veel gevaren wordt. In de Randmeren is er dus geen knelpunt.
Of andere gebieden wel knelpunten hebben, wordt nog onderzocht.

Met een dialoog tussen de verschillende partijen kan gelukkig veel opgelost worden. Het Watersportverbond blijft daarom in gesprek met partijen als Vogelbescherming Nederland, natuurmonumenten en
Staatsbosbeheer om de knelpunten samen te benoemen en aan te pakken.