Openbaar Ministerie


* >OM in hoger beroep tegen vrijspraak in incestzaak

OM in hoger beroep tegen vrijspraak in incestzaak

30 maart 2009 - Arrondissementsparket Zwolle-Lelystad

Het Openbaar Ministerie in Zwolle gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van een 32-jarige man uit Sibculo die ervan wordt verdacht jarenlang twee minderjarige slachtoffers seksueel te hebben misbruikt.

De man is afgelopen donderdag 26 maart door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken, omdat er fouten zouden zijn gemaakt bij de verhoren. De betrokken rechercheurs zouden bij twee van de drie verhoren de cautie niet hebben uitgesproken. De officier van justitie is van mening dat dat wel is gebeurd.
Cautie is de wettelijke verplichting om de verdachte erop te wijzen dat hij tijdens een verhoor het recht heeft niet te antwoorden op gestelde vragen.

Het is gebruikelijk in zedenzaken de politieverhoren op te nemen. Dat is in deze zaak ook gebeurd. Bij twee van de drie verhoren is de cautie op de audio-opnamen niet te horen. Tijdens deze verhoren heeft de verdachte een bekennende verklaring afgelegd.

De officier van justitie meent dat de audio-opnamen niet helemaal vanaf het begin van het verhoor zijn gestart. Bovendien hebben beide rechercheurs tijdens de zitting in de rechtbank onder ede verklaard dat de cautie wel is uitgesproken. Een van de rechercheurs verklaarde tijdens de rechtszitting dat het regelmatig voorkomt dat zij een verdachte op zijn zwijgrecht wijst tijdens het lopen van de cel naar de verhoorkamer. Dat zou in dit geval ook gebeurd kunnen zijn. Bij de audio-opname van het eerste verhoor is de cautie wel te horen. Ook dat is voor het OM een belangrijk gegeven om in hoger beroep te gaan.

De officier van justitie had tegen de man drie jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden geëist. Hij wordt ervan verdacht zijn 6-jarig dochtertje en een 13-jarig zwakbegaafd nichtje jarenlang seksueel te hebben misbruikt.