Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Erasmusspeld voor 68 jaar vrijwilligerswerk

Al 68 jaar is hij actief als vrijwilliger in buurthuis Irene. Daarmee is de 100-jarige Sam Samioen een voorbeeld voor anderen. Reden voor het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders om ''oom Sam'' te onderscheiden met de Erasmusspeld.

De onderscheiding werd hem vrijdag 27 maart opgespeld in buurthuis Irene door de deelraadsvoorzitter Dagmar Oudshoorn. De Erasmusspeld wordt uitgereikt aan mensen die zich lange tijd op sociaal, cultureel, economisch of sportief gebied verdienstelijk hebben gemaakt voor de Rotterdamse samenleving. Die criteria zijn helemaal van toepassing op eeuwling Samioen.

Hij werd in de jaren veertig door zijn vrouw Stien actief in het verenigingsleven en vrijwilligerswerk. Samen waren ze jaren actief in buurthuis Irene in de Oudelandstraat in Bloemhof. Bij de (inmiddels oudere) jongeren van Irene is de saté van Oom Sam zeer bekend. Ook na het overlijden van zijn vrouw is Sam nog steeds te vinden in het buurthuis. Op woensdag en vrijdag verkoopt hij entreebewijzen en verricht hij er hand- en spandiensten. Daarmee is hij een prachtig voorbeeld van een vrijwilliger die jarenlang bijdraagt aan het versterken van de sociale structuur in een wijk. Sam Samioen laat zien hoe eenvoudig het is om met andere wijkbewoners in contact te komen en hulp te bieden als dat nodig is.

Radio, televisie en kranten waren vrijdag aanwezig om de uitreiking van de Erasmusspeld vast te leggen.

(Foto: deelgemeente Feijenoord)