Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Uitstekende opkomst Afghanistan-conferentie

30 mrt 2009 | Van de 73 landen die zijn uitgenodigd voor de internationale conferentie over Afghanistan in Den Haag hebben er 72 hun komst bevestigd. Naast deze landen zullen 9 internationale organisaties en 6 waarnemers aanwezig zijn. In totaal zullen bijna 700 delegatieleden deelnemenen aan de conferentie.

"Dat is een uitstekende opkomst," aldus minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. "Al deze landen en organisaties willen zich inzetten voor de toekomst van Afghanistan. Ik heb er alle vertrouwen in dat de conferentie morgen een nieuw politiek elan oplevert. Dat zal de Afghanen helpen zelf langzamerhand meer verantwoordelijkheid te nemen voor de veiligheid en de opbouw van hun land."

Minister Verhagen bekeek vanmiddag het World Forum Convention Centre in Den Haag, waar de conferentie zal plaatsvinden . Vandaag zullen de meeste van de delegaties in Nederland arriveren. Zij worden in hotels in Den Haag en de omgeving ondergebracht. De deelnemers aan de conferentie hebben tolken beschikbaar voor vertaling van Engels, Frans, Russisch, Chinees, Arabisch, Dari en Pashtun, naar Engels en Frans.

Voor de conferentie hebben zich ongeveer 800 journalisten uit binnen- en buitenland geaccrediteerd. Zij worden in 7 persconferentiezalen te woord gestaan en kunnen gebruik maken van meer dan 400 werkplekken in het conferentiecentrum.

De conferentie vindt plaats onder auspiciën van de Verenigde Naties. Nederland treedt op als gastheer en samen met de VN en Afghanistan ook voorzitter van de conferentie. Behalve ministers van Buitenlandse Zaken en hoge vertegenwoordigers van internationale organisaties, zullen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon en president Karzai de conferentie bijwonen.

Tijdens de conferentie zal worden besproken op welke wijze de internationale gemeenschap in de komende jaren betrokken blijft bij de opbouw van Afghanistan. Alleen Oezbekistan heeft afgezegd voor de conferentie.

Meer informatie


* Bezoek de officiële conferentiewebsite Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Afghanistan Conference 2009
Afghanistan Dossier