VVD


30-3-2009

VVD vooralsnog tevreden met Herenakkoord bonussen

De motie van VVD-kamerlid Frans Weekers, waarin hij opriep tot een herenakkoord waarin afspraken worden gemaakt over gematigde beloningen aan de top en het afzien van bonussen gedurende de crisis heeft zijn vruchten afgeworpen.

Minister Bos heeft gehoor gegeven aan de oproep en het herenakkoord is sinds vandaag een feit.

Financieel woordvoerder Frans Weekers: "Ik ben blij dat er eindelijk een einde komt aan de frustrerende bonuscultuur bij bedrijven die nota bene met belastinggeld overeind worden gehouden. Bos had al meerdere malen aangegeven niets te kunnen doen aan de bonussen die werden uitgekeerd door financiële instellingen, maar hij heeft dus wel degelijk grip op het bonusbeleid. Schijnbaar had hij dit duwtje nodig."

"Het herenakkoord is het eerste stap in de richting van het herstel van vertrouwen in de financiële sector.", aldus Weekers. De intentie die in het akkoord wordt uitgesproken ligt in lijn met zijn motie. De belangrijkste constatering is dat `allen de noodzaak van een cultuurverandering die waar nodig leidt tot een ommekeer in de excessieve (variabele) beloningen ondersteunen'. "Hiermee wordt erkend dat het beloningsbeleid niet deugde en dat het roer omgaat. Dat is een grote sprong voorwaarts."

Het is echter nog niet duidelijk hoe het nieuwe beloningsbeleid bij de verschillende financiële instellingen er precies uit komt te zien. Dat hangt immers ook af van de resultaten van de Commissie Maas, die onderzoek doet naar het toezicht in de bankensector, maar ook kijkt naar het beloningsbeleid. "The proof of the pudding is in the eating, dus we wachten het hoopvol af en laten de banken nog niet van de haak.", aldus Weekers.

De noodzaak voor wettelijke ingrepen door de overheid lijkt verdwenen, maar de optie is wat betreft de VVD nog niet van tafel, maar is afhankelijk van het definitieve resultaat dat op vrijwillige basis wordt bereikt.

De bonussen die over 2008 zijn uitgekeerd maken geen onderdeel uit van het herenakkoord. Weekers: "Hiermee is een kans gemist. Juist deze bonussen hebben in de samenleving tot grote frustratie geleid en hebben het imago van de financiële sector ernstig aangetast. Bovendien is nu het hoge woord eruit door te erkennen dat het oude beloningsbeleid niet deugd. Het was in mijn ogen dan ook logisch geweest dat de banken die het aangaan deze gelegenheid hadden aangegrepen om hun verontschuldiging aan te bieden. In elk geval ben ik benieuwd naar de respons op het moreel appel dat de CEO's van ABN-AMRO en ING hebben gedaan op hun senior management."

30 maart 2009