Gemeente Zoetermeer

Meer huismussen krijgen onderdak in Zoetermeer

In het voorjaar zijn vogels druk bezig met het maken van een nest. Huismussen kunnen hiervoor binnenkort terecht in de Zeeheldenbuurt in Zoetermeer. Op de bouwplaats in de Kortenaerstraat in het Dorp onthullen Frank Speel, wethouder natuur en milieu, en woningbouwvereniging Vestia op woensdag 1 april de eerste zogenoemde vogelvide. Vestia heeft deze vogelvides aangebracht in een groot nieuwbouwproject. Een primeur, want voor het eerst in Nederland worden vogelvides op grote schaal toegepast in nieuwbouw.

Huismussen kunnen in veel woningen niet meer onder dakpannen broeden omdat het bouwbesluit uit 1992 voorschrijft dat alle gaten in muren en daken worden dichtgemaakt. Mede hierdoor is het aantal huismussen gehalveerd. Vogelvides kunnen de mussenpopulatie weer toe laten nemen. Het zijn platte nestkastjes van kunststof en passen onder de onderste rij dakpannen. Het is een duurzame oplossing die opgenomen kan worden in de professionele bouwwereld.

Het plaatsen van de vogelvides is onderdeel van de Zoetermeerse stadsvogelcampagne.

Om de leefomstandigheden van de vogels in de stad te verbeteren startte Vogelbescherming Nederland in 2006 een landelijke campagne. Gemeente Zoetermeer, woningbouwvereniging Vestia en de Vogelwerkgroep Zoetermeer nemen deel aan deze campagne en ontvingen hiervoor in 2008 de Stadsvogelprijs. Meer informatie staat op
www.zoetermeer.nl/stadsvogels.