Rechtbank Zutphen


Negen verdachten veroordeeld voor overvallen in de Achterhoek

Zutphen, 30 maart 2009 - De rechtbank Zutphen heeft negen personen veroordeeld voor meerdere overvallen in de Achterhoek. Eén verdachte zal op een later tijdstip terechtstaan.

De gebeurtenissen
In de Achterhoek heeft in een korte periode een reeks overvallen plaatsgevonden.

Op 12 mei 2008 is een cafetaria in Doetinchem overvallen, hierbij is gedreigd met een mes en een geldbedrag buit gemaakt.

Op 28 mei 2008 heeft een poging tot een overval plaatsgevonden op een Super de Boer-filiaal waarbij twee mannen met gedeeltelijke bedekte gezichten, gedreigd hebben met een mes en hamer, met als doel de inhoud van de kluis weg te nemen.

Voorts heeft op 21 juni 2008 een overval plaatsgevonden door meerdere mannen in een woning in Doetinchem, waarbij de bewoners zijn bedreigd met een vuurwapen en zijn vastgetaped. Hierbij is onder andere een hoeveelheid sieraden buit gemaakt.

Op 6 juli 2008 heeft een overval plaatsgevonden op een tankstation in Etten. Bij deze overval is eveneens gedreigd met een vuurwapen en is een geldbedrag, alsmede sloffen sigaretten, weggenomen.

Op 12 juli 2008 heeft eveneens een overval in een woning plaatsgevonden. Ditmaal in de gemeente Duiven. Bij deze overval zijn bewoners bedreigd met meerdere vuurwapens en is een geldbedrag buit gemaakt.

Ten slotte heeft op 30 juli 2008 een poging tot een overval in een woning in Zelhem plaatsgevonden. Wederom hebben de daders de bewoners bedreigd met een vuurwapen, er is ook een schot gevallen en zijn de bewoners geschopt en geslagen. Dit alles met het doel de inhoud van de kluis mee te nemen.

De bewoners van de overvallen woningen in Duiven, Doetinchem en Zelhem waren veelal oudere echtparen en in Duiven waren ook kinderen in de woning aanwezig ten tijde van de overval.

De uitspraken
o Verdachte B.M. is twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd wegens een overval op een cafetaria in Doetinchem, opzetheling van een auto, die bij één van de overvallen is gebruikt en het medeplegen van (poging tot) overvallen op een tankstation, een Super de Boer-filiaal en drie overvallen in woningen in Duiven, Doetinchem en Zelhem. (LJN BH8892) o Verdachte S. is negen jaar gevangenisstraf opgelegd, wegens het medeplegen van drie overvallen in woningen in Doetinchem, Duiven en Zelhem en een overval op een tankstation en opzetheling van een auto, welke gebruikt is bij één van de overvallen. (LJN BH8907) o Verdachte K. is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van een overval op een Super de Boer-filiaal en twee overvallen in woningen in Doetinchem en Zelhem. (LJN BH8893 ) o Verdachte N is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van twee overvallen in woningen te Duiven en Zelhem en opzetheling van een auto, welke is gebruikt bij een van de overvallen. (LJN BH8904)
o Verdachte W is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het medeplegen van een overval op een Super de Boer-filiaal en een overval in een woning in Doetinchem. (LJN BH volgt) o Verdachte M. is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 3,5 jaar voor het medeplegen van een overval in een woning in Duiven. (LJN BH volgt)
o Verdachte B. is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 20 weken, waarvan 10 weken voorwaardelijk voor het medeplegen van een overval in een woning in Doetinchem. (LJN BH volgt) o Verdachte H. is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden waarvan 7 maanden voorwaardelijk wegens het medeplegen van een overval op een woning in Duiven. (LJN BH volgt) o Verdachte P. was in een eerder stadium al veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 3 maanden, waarvan 2 maanden voorwaardelijk wegens opzetheling. (LJN BH8924) Zij heeft tegen dat vonnis hoger beroep ingesteld.

Strafmotivering
Door de daders is in toenemende mate geweld toegepast bij de overvallen. Het toegepaste geweld is in een aantal gevallen buitensporig geweest en het letsel bij sommige slachtoffers is (zeer) ernstig. Deze overvallen hebben daarnaast ook maatschappelijk voor grote gevoelens van onveiligheid en onrust in de Achterhoek gezorgd, mede door de hoeveelheid overvallen in dezelfde omgeving binnen een kort tijdsbestek en het brute geweld waarmee de overvallen gepaard ging.

Citaat uit strafmotivering verdachte B.M.:
"De rechtbank heeft bij haar straftoemeting in het bijzonder in aanmerking genomen dat verdachte betrokken is bij een reeks van overvallen die zich in een korte periode in de Achterhoek hebben voltrokken. Bij deze overvallen zijn aanvankelijk messen (en een hamer) gebruikt, maar later ook vuurwapens. Verdachte is er ook niet voor teruggedeinsd om mensen in hun eigen woning onder bedreiging van vuurwapens en met toepassing van geweld te overvallen, waarbij ook kinderen aanwezig waren. Door verdachte en medeverdachte(n) is gaandeweg in toenemende mate geweld toegepast bij deze overvallen. Bij een van die overvallen is zelfs een schot gevallen. Het toegepaste geweld is in een aantal gevallen buitensporig geweest. Daarbij zijn oudere mensen niet ontzien. Het letsel bij sommige slachtoffers is (zeer) ernstig. Verdachte en zijn medeverdachten hebben hun eigen financiële motieven telkens voorop laten staan en hebben geen enkel oog gehad voor de ellende die zij bij de slachtoffers aanrichtten. Voor de slachtoffers zijn de overvallen zeer beangstigende ervaringen geweest. Sommigen hebben doodsangsten uitgestaan. Anderen hebben langdurig (blijvend) letsel aan het door verdachte en zijn medeverdachten toegepaste geweld overgehouden. Daarnaast is het bekend dat slachtoffers van dergelijke overvallen veelal langdurige en ernstige psychische gevolgen daarvan ondervinden en ook in de onderhavige zaak is daarvan gebleken. Deze traumatische ervaring en het gevoel nergens (ook niet in het eigen huis) meer veilig te zijn zal, naar de ervaring leert, het leven van het slachtoffer langdurig beïnvloeden. Deze gepleegde overvallen hebben daarnaast ook maatschappelijk voor grote gevoelens van onveiligheid en onrust in de Achterhoek gezorgd, mede door de hoeveelheid gepleegde overvallen binnen een kort tijdsbestek in dezelfde omgeving en het brute geweld waarmee de overvallen gepaard gingen."

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 30 maart 2009 Naar boven