Gemeente Bussum

Gemeente doet aan ontwikkelingssamenwerking


Uitnodiging voor het indienen van een projectplan.

Het is de gemeente ernst om de inwoners van Bussum te confronteren met de leefsituatie van mensen in landen die het moeilijk hebben. Dit is een van de doelstellingen van het Bussumse raadsprogramma. Bussum is dan ook een zogenoemde Millennium Gemeente en stimuleert projecten op het terrein van ontwikkelingssamenwerking.

Net als vorig jaar worden organisaties uitgenodigd een projectplan in te dienen. Aan de hand van de voor 1 mei aanstaande te ontvangen plannen zal een keuze worden gemaakt voor een in 2009 door de gemeente te ondersteunen project.

Bussum Millennium Gemeente

Begin vorige eeuw waren gemeenten van doorslaggevend belang in de ontwikkeling in ons eigen land. Gedacht kan hierbij worden aan het geweldige effect van riolering op hygiëne; in korte tijd werden besmettelijke ziekten teruggedrongen en steeg de gemiddelde levensverwachting. Gemeenten in ontwikkelingslanden staan nu voor een soortgelijke uitdaging. De Millennium Gemeente-campagne (die aansluit bij de mondiale VN Millenniumdoelen campagne tegen armoede) biedt een kader voor internationale activiteiten van onze gemeente en laat zien hoe de burger daarbij kan worden betrokken.

Een Millennium Gemeente verbindt lokaal initiatief met de mondiale ontwikkelingen. In september 2000 kwamen de wereldleiders in VN-verband bij elkaar voor de Millenniumtop. Er werd afgesproken om gezamenlijk te vechten tegen armoede en honger, ongelijkheid tussen man en vrouw, milieuverontreiniging en HIV/AIDS en om in te zetten op verbetering van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Deze beloften zijn samengevat in de acht Millenniumdoelen. De doelen moeten in 2015 gehaald zijn.

De acht Millenniumdoelen:


1. Extreme armoede en honger zijn uitgebannen


2. Alle jongens en meisjes gaan naar school


3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten


4. Kindersterfte is sterk afgenomen


5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap


6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt


7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu


8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp

De eerste zeven doelen moeten hoofdzakelijk gerealiseerd worden in de ontwikkelingslanden. Het achtste Millenniumdoel beoogt verandering in de relaties tussen rijke en arme landen.

Een Millennium Gemeente is een gemeente die op één of meerdere van door de VNG beschreven manieren () actief is of wil worden, en die bewust wil uitdragen Millennium Gemeente te zijn. De gemeente Bussum is die uitdaging aangegaan.

Wat doet Bussum nog meer?

(gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking)

Bussum wil haar beleid met betrekking tot internationale samenwerking een impuls geven door jaarlijks financiële steun te verlenen aan een ontwikkelingssamenwerkingsproject.

Daarvoor zijn de volgende uitgangspunten vastgesteld.

Aard van het project
Het moet gaan om en project in Afrika, terwijl de doelgroep moet worden gevormd door vrouwen en/of kinderen.

Aanhaken bij activiteiten van bestaande en/of gevestigde instellingen en/of kanalen.
Er zijn diverse organisaties die over de contacten, kennis en kunde beschikken om ter plaatse adequate hulp te bieden. Het ligt dan ook voor de hand om bij een van deze organisaties aan te haken.

Voorlichting en bewustwording / relatie met locale activiteiten Het project moet een bijdrage leveren aan de bewustwording van de Bussumse bevolking. In verband daarmee zal een te subsidiëren project geadopteerd of ondersteund moeten worden door een organisatie, die haar wortels in de Bussumse samenleving heeft. Het uit te voeren project moet tot de verbeelding van de Bussumse inwoners spreken en in het projectplan moet concreet worden aangegeven op welke wijze hieraan vorm en inhoud wordt gegeven.

Projectmatig werken
Het moet gaan om een concreet projecten met een meetbaar doel.

Maatschappelijke multiplier.
Het project moet een meerwaarde hebben door een multipliereffect. Met andere woorden: het project moet leiden tot medeparticipatie van andere organisaties.

Duurzame ontwikkeling / ondersteuning Millenniumdoelen Het project moet passen binnen de millenniumdoelen.

Samenwerkingsvorm
Aan de vorm waarin ter plaatse uitvoering wordt gegeven aan het project zijn geen voorwaarden verbonden, maar indien wordt gewerkt met microkredieten, kan dat aspect bij de beoordeling van het uiteindelijk te ondersteunen project een positieve rol spelen.

Indien u van mening bent dat u een projectplan heeft dat aan deze criteria voldoet, kunt u dit voor 1 mei aanstaande indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Bussum, Postbus 6000, 1400 HA Bussum, ter attentie van de heer K.L.Kahlmann. Het college zal aan de hand van de criteria voor 2009 een keuze maken uit ingediende projecten en deze na de zomervakantie voorleggen aan de commissie Bestuur. Daarna zal het college een definitieve beslissing nemen.