Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Stads- en streekvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 30 maart 2008


------

CNV positief over celstraf voor mishandelen buschauffeur:

Duidelijke taal tegen geweld

"Je geeft hiermee een duidelijk signaal: blijf met je handen van onze werknemers af." Zo reageert bestuurder Wyb Kusters van CNV Stads- en streekvervoer op het Utrechtse vonnis vandaag tegen de dader die op 7 februari in Soest een buschauffeur mishandelde. De chauffeur liep daarbij een gebroken jukbeen op. De dader krijgt tien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, en een geldboete.

"Zwaar straffen is belangrijk bij geweld in bussen en treinen. Je geeft daarmee een signaal dat dit gedrag echt onacceptabel is. Maar daarboven moeten we echt blijven investeren in het voorkomen van deze excessen", onderstreept Kusters.

De CNV BedrijvenBond - waarvan CNV Stads- en streekvervoer onderdeel is - wil meer aandacht voor het voorkomen van geweld tegen mensen in bus, trein en hulpdiensten zoals ambulance. Iedereen moet zijn werk veilig en met plezier kunnen doen. Het is enorm belangrijk dat de pakkans wordt vergroot, bijvoorbeeld door camera's in bussen. Zware straffen, liefst lik-op-stuk, moet daders er van doordringen dat dit gedrag echt niet kan. Kusters: "Ik zou zeggen gebruik je handen om mee te werken, niet om mee te meppen."

Kordaat
Overigens hecht de bond eraan tegelijk complimenten uit te delen voor het kordate vervolgoptreden bij een incident op een Veolia-bus in Apeldoorn maandagochtend, en eveneens over de reactie van Connexxion op een soortgelijk incident in Arnhem, zaterdag 28 maart. Eerder leverde de bond ook wel eens commentaar op het uitblijven van adequaat optreden door zowel politie als werkgever. De politie was maandagochtend in Apeldoorn binnen drie minuten ter plaatse en Veolia heeft de betrokken chauffeur naderhand goed opgevangen. In Arnhem deed Connexxion het ook goed bij de opvang van de chauffeur die slachtoffer was van agressie.