Internationale vastgoedmarkt transparanter

30/03/2009 15:47

Mondi, de belangenorganisatie

Een transparantie internationale vastgoedmarkt, dat is de doelstelling van Mondi, de belangenorganisatie. Om dit te bereiken heeft Mondi een systeem ontwikkeld om aanbieders van buitenlands vastgoed te beoordelen. De publieke beoordelingen met persoonlijke motivaties waren alleen inzichtelijk voor leden van Mondi. Mondi heeft echter besloten de beoordelingen helemaal vrij te geven, mede door de steeds grotere maatschappelijke functie.

Het beoordelingssysteem, dat vorig jaar in werking is getreden, wordt met veel enthousiasme ontvangen. Mondi heeft duizenden beoordelingen ontvangen via haar website. De gedachte achter de beoordelingen is dat bezoekers van mondi.nl direct kunnen zien van welke aanbieder de dienstverlening als goed of als minder goed ervaren wordt.

Sterren

Iedere beoordeling wordt vertaald naar een bepaald aantal sterren. Dit gebeurt door middel van een rekenkundige methode. Bij vijf sterren wordt de dienstverlening van de aanbieder beoordeeld als goed tot uitstekend. Bij één ster is de dienstverlening als slecht ervaren. Het totale aantal sterren, gemeten over het aantal beoordelingen, bepaalt hoeveel sterren een aanbieder toegekend krijgt en hoe hoog deze op de lijst met beoordelingen komt te staan. Zo kunnen aanbieders met goede beoordelingen een positief imago opbouwen, terwijl aanbieders met veel slechte beoordelingen moeten vrezen voor hun voortbestaan.

Breder

Tot nu toe waren echter alleen de aan een aanbieder van internationaal onroerend goed toegekende sterren zichtbaar voor iedereen. Uitsluitend met een lidmaatschap van Mondi kon ook gelezen worden wat de motivatie achter de beoordeling is. Deze motivatie is het belangrijkste onderdeel van de beoordelingen en essentieel voor de toekenning van de sterren. Vijf sterren worden alleen toegekend aan beoordelingen met een inhoudelijk goede, uitgebreide en positieve motivatie. Dat een aanbieder vijf sterren heeft is aardig om te weten. Informatiever is het echter om te raadplegen waarom een aanbieder vijf sterren heeft. Dit laatste komt naar voren in de motivaties.

Transparantie

Met het loskoppelen van de publieke beoordelingen van het lidmaatschap hoopt Mondi mensen nog meer te stimuleren om hun aanbieder te beoordelen. Hoe meer mensen hieraan meewerken, des te meer informatie beschikbaar komt. Met het vrijgeven hiervan kan iedereen de motivaties lezen. Zo komen we een stap dichter bij ons ideaal van een transparante internationale vastgoedmarkt. Transparantie op de vastgoedmarkt blijft namelijk het hoofddoel van Mondi, de belangenorganisatie.





http://www.mondi.nl