Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Drinkwaterbedrijven en VROM-Inspectie tekenen convenant legionella

30-03-2009

De VROM-Inspectie en de drinkwaterbedrijven gaan bedrijven die bij legionella-besmetting een groot risico vormen, specifieker controleren en informeren. Inspecteur-generaal Harry Paul van de VROM-Inspectie en directeur Theo Schmitz van de vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) tekenden hiervoor het Convenant Interventiestrategie Legionellapreventie. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de regels om legionella te voorkomen beter worden nageleefd.

In Nederland zijn er ongeveer 10.000 bedrijven, waarbij veel en/of kwetsbare bezoekers en klanten komen. Legionellabesmetting in het water zorgt hier voor hogere risico's voor de gezondheid van bezoekers. Het gaat dan om sauna's en zwembaden, ziekenhuizen en poliklinieken, zorginstellingen, verblijfsinrichtingen zoals campings, hotels, pensions en jachthavens en gebouwen met (politie-)cellen.

Uit onderzoek bleek dat veel bedrijven pas met de legionellaregels aan de slag gaan nadát ze gecontroleerd worden. Om de legionellapreventie te verbeteren, spreken de VROM-Inspectie en Vewin af dat de drinkwaterbedrijven 'prioritaire' bedrijven bezoeken. Die groepen bedrijven krijgen in overleg met brancheorganisaties ook voorlichting op maat. De drinkwaterbedrijven voeren de controles uit, onder regie van de VROM-Inspectie. Bedrijven waar na (her-)controle nog steeds overtredingen worden geconstateerd, worden overgedragen aan de VROM-Inspectie die handhavend optreedt.

Een legionella-besmetting is nooit volledig te voorkomen. De VROM-Inspectie en de 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven, verenigd in Vewin, streven er naar dat bedrijven zich bewust zijn van de risico's in hun situatie en er alles aan doen om besmetting te voorkomen. De regels om legionella te voorkomen zijn een goede inventarisatie van de risico's, het nemen van maatregelen, een goed beheer van de waterinstallatie, regelmatig nemen en analyseren van monsters en het zetten van de juiste stappen bij een geconstateerde besmetting.

Meer informatie
Gerard Westerhof, VROM-Inspectie, tel. 06-46166104, gerard.westerhof@minvrom.nl
Arjen Elsemulder, Vewin, elsemulder@vewin.nl. Tel. 070-4144751, 06-23458773

Meer algemene informatie over legionella en de VROM-regelgeving is te vinden op www.vrominspectie.nl