Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


30-03-2009
WUR komt met digitaal voedingswoordenboek

Wageningen Universiteit (WUR) introduceert een online woordenboek voor voedingsmiddelentechnologie in meerdere talen. Het woordenboek is te vinden op de net gelanceerde website www.fooddictionary.eu en is beschikbaar in 29 talen met 750 basiswoorden compleet met vertalingen.

Het ligt in de lijn der verwachting het woordenboek met 5000 woorden uit te breiden. Niet alleen verschijnt er bij het opzoeken een omschrijving van het woord (nu nog alleen in het Engels), maar indien relevant eveneens een E-nummer, CAS-nummer of Latijnse naam. Ook komt er per woord een afbeelding en in bepaalde gevallen zijn geluids- en videofragmenten te horen of zien.

Partneruniversiteiten
WUR ontwikkelde de website samen met buitenlandse partneruniversiteiten. "Dit is een uniek initiatief. Er bestaan woordenlijsten, maar niet met zo veel talen en zeker niet op het totale gebied van levensmiddelentechnologie", zegt Ralf Hartemink, programmadirecteur Food Technology and Food Safety aan de WUR. Het gebruik van het online woordenboek is gratis. "Maar we zijn wel afhankelijk van donaties om het vertaalproces op te laten schieten. We moeten namelijk de partneruniversiteiten betalen voor hun tijd", legt Hartemink uit.