Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Compensatie Eigen Risico opnieuw in Tweede Kamer

De CG-Raad vraagt in een brief aan de Tweede Kamer opnieuw aandacht voor de Compensatie Eigen Risico. De CG-Raad wil een aanpassing van de compensatieregeling, een verbetering van de bezwaarprocedure bij het CAK en afstemming met de Taskforce Linschoten. Deze Taskforce werkt aan verbetering van de afbakening in de Wet tegemoetkoming chronisch ziekten en gehandicapten (Wtcg).

Weer 1500 meldingen Compensatie Eigen Risico

Op 2 maart besteedde het TV-programma RADAR aandacht aan de problemen met de Compensatie Eigen Risico. Naar aanmelding van deze uitzending meldden zich opnieuw 1500 mensen bij de CG-Raad. Zij hebben vragen over de Compensatie Eigen Risico, ervaren zelf problemen en willen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en het proefproces dat de CG-Raad ondersteunt. De CG-Raad verwacht voor de zomer een uitspraak in dit proces.

De CG-Raad heeft na de uitzending opnieuw een brief naar de vaste Commissie van VWS gestuurd. In de brief doet de CG-Raad voorstellen voor een betere regeling, verbetering van de bezwaarprocedure bij het CAK, meer voorlichting over de standaarddagdosering en een betere afbakening van de groep chronisch zieken en gehandicapten.

Uitspraak rechtbank Leeuwarden

In Leeuwarden loopt ondertussen een proefproces over de Compensatie Eigen Risico. De rechtbank doet op 2 april uitspraak.

Raakvlak CER en Afbakening Wtcg

Bij de Compensatie Eigen Risico is de groep chronisch zieken en gehandicapten niet goed in beeld. De CG-Raad maakt zich ook hier sterk voor een verbetering van de afbakening. De CG-Raad stelt voor om de resultaten van de afbakening binnen de Wtcg toe te passen op de Compensatie Eigen Risico. De Taskforce Linschoten heeft de opdracht te werken aan een verbeterde afbakening van de groep chronisch zieken en gehandicapten.


* Klik hier voor de brief van de CG-Raad aan de Tweede Kamer

(Geplaatst: 30 maart 2009)

---