Ministerie van Defensie

Landmacht

Nieuwe Battlegroup van start in Uruzgan

30 maart 2009, 15.49 uur

Het commando over de Battlegroup in Uruzgan is vanaf maandag 30 maart in handen van luitenant-kolonel Ton Nijkamp. Het commando over de Battlegroup in Uruzgan is vanaf maandag 30 maart in handen van luitenant-kolonel Ton Nijkamp. Vertrekkend commandant luitenant-kolonel Swillens meldde Battlegroup 8 symbolisch af door de portofoon, waarna Nijkamp de nieuwe Battlegroup aanmeldde.

Tijdens de commando-overdracht op Kamp Holland in Tarin Kowt bedankte Swillens de vertrekkende eenheden van de Battlegroupvoor hun inzet. "Dankzij jullie hebben we verschil kunnen maken. Wij hebben de insurgents (Opposing Militant Forces, red.) onze wil opgelegd. De Afghaanse bevolking ziet dat. Daardoor neemt het vertrouwen van de bevolking toe." Commandant Nijkamp wil het bereikte einddoel van Battlegroup 8 verder uitbouwen. In de nieuwe Battlegroup zijn veel militairen al vaker uitgezonden naar Afghanistan. "Ik heb veel vertrouwen in jullie en ik weet wat ik aan jullie heb", aldus Nijkamp.

Commandant Task Force Uruzgan Tom Middendorp sprak zijn waardering uit voor de goede prestaties van de Battlegroup en voor de fijne samenwerking met de andere taskforce eenheden. Hij verraste Swillens met een tevredenheidsbetuiging voor zijn uitstekende en charismatische leiderschap over de Battlegroup. Er werd één minuut stilte in acht genomen voor de overleden sergeant Mark Weijdt. Weijdt sneuvelde op 19 december tijdens een actie in het gebied van Chora toen hij anderen te hulp schoot die in gevechtscontact waren.