Senternovem

30-03-2009 | Kabinet pakt economische crisis aan

Het kabinet heeft woensdag een pakket maatregelen gepresenteerd om de economische crisis aan te pakken. Een aantal van deze maatregelen wordt door SenterNovem uitgevoerd.

Het kabinet stimuleert de Nederlandse economie met een maatregelenpakket van 6 miljard euro in 2009 en 2010. "Daarbij is de gedachte dat we het ondernemerschap nu een impuls geven waardoor we er op termijn sterker, innovatiever en duurzamer uitkomen", zegt minister Van der Hoeven van Economische Zaken.
"Door de maatregelen in het pakket krijgen bedrijven lucht in deze zware tijden. We versterken de kennisinfrastructuur, we stimuleren bedrijvigheid op een gerichte manier en voorkomen dat duurzame investeringen onder druk komen te staan", aldus de minister.

Een aantal van de maatregelen zal uitgevoerd worden door SenterNovem. Dit betreft deels de uitbreiding van bestaande regelingen maar ook nieuwe stimuleringsmaatregelen. De precieze uitwerking van de maatregelen zal later duidelijk worden. Enkele concrete maatregelen van het kabinet:

* meer budget voor windenergie op zee (SDE-regeling)
* stimulering bouwsector, via energiebesparing gebouwde omgeving
* geld voor R&D topprojecten

* groen beleggen (Vamil)

* nieuw systeem voor financiering duurzame energie
* tijdelijke intensivering WBSO

Meer informatie en een toelichting van minister-president Balkenende op het pakket maatregelen leest u in dit overzicht en op de websites van EZ en VROM. Kijkt u ook in het dossier kreditecrisis van SenterNovem.

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Video: Van der Hoeven en Heemskerk lichten 'crisispakket' toe