Ministerie van Defensie

De Zeven Provinciën in actie tegen piraten

30 maart 2009, 16.19 uur

Het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) de Hr. Ms. De Zeven Provinciën. Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën is in de eerste week van haar deelname aan een antipiraterij-operatie voor de kust van Afrika direct in actie gekomen. Het schip trad, in samenwerking met buitenlandse marineschepen, op tegen piraten in de Golf van Aden.

De Zeven Provinciën reageerde op een oproep van een Duits bevoorradingsschip dat onder vuur werd genomen vanaf een skiff. De aanval werd afgeslagen, waarna meerdere marineschepen, die voor de kust van Somalië patrouilleren, de achtervolging op de aanvallers inzetten.

Bewaakt

Het bootje werd tot stoppen gedwongen en bewaakt door het Nederlandse fregat. De piraten zijn overgebracht naar een Duits marineschip. De actie werd uitgevoerd door marineschepen van een NAVO-vlootverband en schepen die een missie uitvoeren onder EU-vlag.

De Zeven Provinciën maakt deel uit van het NAVO-vlootverband dat momenteel onder de naam Allied Protector een antipiraterij-operatie uitvoert in de wateren voor de kust van Somalië. De EU heeft in dat gebied een soortgelijke missie onder de naam Operatie Atalanta, waarover Nederland vanaf augustus het commando gaat voeren.