Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


30 mrt 2009

Justitie stelt werkgroep in om overvallen tegen te gaan

Om de toename van het aantal overvallen op winkels en horecagelegenheden tegen te gaan wordt er een aparte werkgroep ingesteld. Minister Hirsch Ballin van Justitie maakte dit vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. In deze werkgroep nemen vertegenwoordigers van ondermeer justitie, politie en het bedrijfsleven zitting.

De aankondiging is een reactie op de nieuwe politiecijfers, waaruit blijkt dat het aantal overvallen in de eerste twee maanden van dit jaar twintig procent hoger is dan in de eerste twee maanden van 2008. Er worden alvast extra rechercheurs ingezet om beter inzicht te krijgen in de patronen achter de overvallen. Minister Hirsch Ballin wil dat de Veiligheidshuizen, waar gemeente, politie, justitie en jeugdzorg samenwerken, ook een rol gaan spelen bij de bestrijding van overvallen. Daar kan namelijk gekeken worden naar de gedragsproblemen van verdachten.

De minister wil ook dat het bedrijfsleven extra veiligheidsmaatregelen neemt. Een woordvoerder van het Platform Detailhandel Nederland laat in de Telegraaf weten dat de winkeliers al het maximale doen. Hij vindt dat het probleem voornamelijk buiten de winkel ligt. Gemeenten zouden meer moeten bijdragen aan de aanpak van dit soort overvallers. Het platform pleit voor surveillance door toezichthouders voor openingstijd en na sluiting, als er geen klanten in de winkels zijn.

Minister Hirsch Ballin licht binnenkort de Tweede Kamer in over de aanvullende aanpak van de overvalcriminaliteit.