Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa neemt de industriewatersector onder de loep

30-03-2009

Het onderzoeksbureau EIM heeft in opdracht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoek gedaan naar de concurrentieverhoudingen in de industriewatersector in Nederland. Hieruit blijkt dat deze sector wordt gekenmerkt door een hoge concentratiegraad. Dat wil zeggen, een klein aantal partijen bedient een groot deel van de markt. De NMa nodigt ondernemingen, die actief zijn in deze sector, uit een reactie te geven op de studie.

Industriewater is water dat als productiemiddel of als grondstof gebruikt wordt in een productieproces. Daar hoort ook drinkwater bij dat wordt gebruikt in industriële processen. In de industriewatersector zijn verschillende typen spelers actief: drinkwaterbedrijven, industriewaterbedrijven (dochterondernemingen van drinkwaterbedrijven), ingenieursbureaus, leveranciers van producten en diensten voor de behandeling van water, waterschappen en industriële bedrijven. Onder meer afhankelijk van het doel waar het water voor wordt gebruikt, is er sprake van minder of meer concurrentie. Zo is er bij de behandeling van industriewater meer concurrentie dan bij de winning en levering ervan.

Naarmate er door de industriële afnemer een hogere waterkwaliteit wordt verlangd, blijkt dat drinkwater in meer dan de helft van de gevallen als grondstof wordt gebruikt. Deze groep afnemers is dan ook sterk gebonden aan de regionale drinkwaterbedrijven. Zij hebben nauwelijks mogelijkheden om op een andere wijze in de waterbehoefte te voorzien. De drinkwaterbedrijven hebben namelijk in hun eigen verzorgingsgebied een natuurlijk monopolie op het leveren van drinkwater via het drinkwaterleidingnet. Het onderzoek laat tevens zien dat het grootste gedeelte van de gebruikers van industriewater de behandeling van het water in eigen beheer hebben.

De NMa gebruikt de opgedane kennis onder meer bij de beoordeling van de recente aanvraag voor een vergunning voor de oprichting van een joint venture Evilim Industriewater B.V. (Evilim) door Evides Industriewater B.V. (Evides Industriewater) en N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML). In september 2008 oordeelde de NMa dat voor deze concentratie een vergunning is vereist. Nu de vergunningsaanvraag binnen is, beslist de NMa binnen 13 weken of de joint venture wordt toegestaan.

De sectorstudie is vanaf vandaag te vinden op de website van de NMa (www.nmanet.nl).
Zie Rapport:
Rapport 'Industriewater in Nederland'