Open Huizen druk bezocht

30/03/2009 16:45

ERA Nederland NV

"Dit is precies wat we zoeken. We gaan nog meer huizen bekijken, maar we komen zeker terug!" Deze huizenkijker had het er maar druk mee tijdens de landelijke Open Huizen Route van afgelopen zaterdag. "Dit is gewoon heel handig en makkelijk: je loopt overal naar binnen en als het leuk is blijf je vanzelf langer. Vind je het niks, dan kun je ook heel snel weer weg. Wij hebben in totaal op deze manier 6 huizen bekeken en inderdaad was het eerste huis het beste. Maandag gaat onze aankoopmakelaar en nog eens naar toe met de ERA-makelaar."

De 3.000 huizen die deelnamen aan ERA's landelijke Open Huizen Route mochten zich verheugen op een gemiddeld aantal bezoekers van 8 (personen oftewel ongeveer 4 huishoudens). Van de "kijkersstaking" waar men het de laatste maanden steeds over had merkte men vandaag helemaal niets.

ERA woordvoerder Arjan Terpstra was er heel duidelijk over: "We hebben begrepen dat alle deelnemende huizen goed zijn bezocht. De ERA-makelaars hebben de deelnemers wat woningbrochures gegeven om uit te delen aan het bezoek. Sommigen belden vroeg in de middag al met de vraag om meer brochures. Het weer was 's ochtends slecht. Het regende langdurig en daardoor was het somber. Dat hield de mensen echter niet tegen. In de middag brak de zon door en zo konden de mensen de huizen bij mooi en bij slecht weer zien. De reacties van zowel de kijkers als van de verkopers zijn buitengewoon goed te noemen.

De kijkers zijn voor het overgrote deel geĂŻnteresseerde huizenzoekers. De koopbereidheid die wij hebben waargenomen is verrassend genoeg niet anders dan in vorige jaren. Dit is namelijk al de 25-ste Open Huizen Route die wij als landelijk ERA-netwerk organiseren. Dat geeft ons veel vertrouwen in een op handen zijnd herstel van de markt."

De huizen die zijn aangemeld voor ERA/Bieden en Wonen hebben gemiddeld meer bezoekers gehad. Deze huizen werden door ongeveer 10 personen (of 5 huishoudens) bezocht. Deze huizen worden met een zogenaamde "vanafprijs" aangeboden en op een vastgestelde datum bij opbod via internet geveild. "Dat klopt," beaamt Terpstra. "De scherpe "vanafprijs" doet zijn werk goed. Veel mensen vinden die heel aantrekkelijk klinken. ERA's landelijke Open Huizen Route haalt de drempel weg: zonder afspraak even binnenlopen en het huis bekijken. In alle gevallen willen we met iedereen die verder wil volgende week terug om een langere bezichtiging te doen in alle rust. Dat helpt bij het nemen van de koopbeslissing. Het is overigens een goede ontwikkeling dat steeds meer huizenbezoekers aangeven een aankoopmakelaar te hebben ingeschakeld voor het onderhandelen. Tenslotte is dat onderhandelen een vaardigheid waarin niet iedereen even geoefend is." Hoeveel huizen er dankzij de Open Huizen Route worden verkocht zal de komende maand duidelijk worden.

ERA-makelaars zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars. U vindt meer informatie over het verkopen bij opbod via internet op www.era.nl/biedenenwonen.





http://www.era.nl