Waterschap Dommel

Campings onder de loep

Publicatiedatum : 30 maart 2009

De teams nemen daarbij verschillende zaken onder de loep: afvalwaterstromen, opslag van gevaarlijke stoffen, brandveiligheid en eisen van de drank- en horecawet. De controles worden uitgevoerd door gemeenten, in samenwerking met de waterschappen en de Algemene Inspectiedienst.

In april krijgen zo'n 25 campings bezoek van de speciale controleteams. De controles richten zich op het lozen van afvalwaterstromen uit de sanitaire ruimten en de keukens, maar ook op het terreinwater, dat verontreinigd kan zijn met gewasbeschermingsmiddelen. De teams controleren eveneens het gebruik en de opslag van gewasbeschermingsmiddelen en andere gevaarlijke stoffen. Verder zal de controle gericht zijn op eisen van de Drank- en horecawet, kansspelautomaten en brandveiligheid, waaronder de opslag van propaan en van gasflessen.

De controles zijn in principe preventief. Dat wil zeggen dat bij overtredingen de gebruikers de gelegenheid krijgen de overtreding binnen een bepaalde periode op te heffen. Bij bepaalde situaties zullen de teams echter direct optreden. Bijvoorbeeld bij het gebruik van niet toegelaten gewasbeschermingsmiddelen, propaanreservoirs die niet aan de afstandseisen of keuringseisen voldoen of illegale lozingen op een oppervlaktewater. In die gevallen kan een proces-verbaal of een boeterapport volgen. Ook het opleggen van een dwangsom behoort in die gevallen tot de mogelijkheden.

De deelnemende organisaties hebben de krachten gebundeld om het aantal controlebezoeken voor ondernemers terug te dringen. Echter vanwege de omvangrijkheid van de wetgeving zullen de controles door teams worden uitgevoerd. Het project wordt begeleid door het Servicepunt Handhaving Midden- en West-Brabant in Roosendaal. Aan de hand van de controlebevindingen wordt in oktober een evaluatieverslag opgesteld.