FNV Bondgenoten

Rechter staat unieke staking Schiphol-schoonmakers alsnog toe

Dinsdag zullen 500 Schiphol-schoonmakers voor het eerst in de geschiedenis in staking gaan. De schoonmaakbedrijven sleepten de vakbond van schoonmakers vorige week met een kort geding voor de rechter.

De rechter stuurde de kemphanen terug naar de onderhandelingstafel. Er kwam echter geen oplossing en daarom deed de rechter vandaag alsnog uitspraak over de staking. De staking mag vanaf dinsdag doorgang vinden. "Nu kan alleen een fatsoenlijke oplossing ons nog stoppen", aldus schoonmaakster Judy Lock.

Schoonmakers op Schiphol voeren al drie maanden actie onder het mom 'Schoon Genoeg'. Ze willen werkzekerheid, een reiskostenvergoeding en een respectvolle behandeling. Ze voerden al diverse acties, kregen steun van Tweede Kamerleden en van bekende Nederlanders als Agnes Jongerius en Frank de Boer.

De schoonmakers zullen vanaf dinsdagochtend het werk neerleggen. Zij hebben van meet af aan Schiphol medeverantwoordelijk gehouden voor de ontstane situatie. Zo gingen ze tot drie maal toe op bezoek bij de Schiphol-directeur. "De schoonmaakbedrijven zeggen wel te willen, maar niet te kunnen en Schiphol blijft de kop in het zand houden. Over onze ruggen wordt er gepingpongd. Als je rotzooi wil, kun je 'm krijgen", zegt Lock. "Wij vragen niet om exorbitante bonussen of allerlei luxe. Wij willen onze families kunnen onderhouden. We hebben ons járen koest gehouden. Dát is nu definitief voorbij!"

De schoonmakers onderbraken 2 weken geleden een uur het werk. Toen puilden afvalbakken reeds uit en verdween de glans op de vloeren en toiletten van Schiphol.