Politie Kennemerland

Inbrekers aangehouden

Kennemerland, 30-03-2009

24 inbraken in woningen opgelost

BENNEBROEK, 23 maart - Met de aanhouding van drie mannen en een vrouw heeft de politie Kennemerland 24 inbraken in woningen opgelost. De verdachten werkten vanaf de zomer van 2008 met elkaar samen. Ze hadden het voorzien op hoekwoningen en hebben voor tienduizenden euro's buitgemaakt. Ze opereerden in verschillende plaatsen, veelal in de regio Kennemerland. Een flink aantal gestolen spullen is teruggevonden en terugbezorgd bij de gedupeerden.

Op 25 januari meldde een oplettende getuige dat er was ingebroken in een woning te Bennebroek en dat de verdachten waren weggereden in een auto. Deze verdachten, een 31-jarige man uit Den Haag en zijn 23-jarige vriendin, konden even later worden aangehouden. Ze waren in het bezit van diverse gestolen spullen. Gezien de werkwijze vermoedde politiemensen dat het duo veel meer inbraken had gepleegd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ze hadden samengewerkt met een 29-jarige Hoofddorper en een 27-jarige IJmuidenaar. De verdachten waren vanaf de zomer van 2008 met elkaar op inbrekerspad gegaan. De Hagenaar en de IJmuidenaar worden gezien als hoofdverdachten.

In een garagebox die de IJmuidernaar had gehuurd troffen politiemensen vier grote tassen met gestolen spullen aan. Het ging hierbij onder andere om een antieke klok, sieraden, horloges en veel pasjes. Aan de hand van deze goederen konden uiteindelijk 24 inbraken in woningen in Hoofddorp, Haarlem, Heemstede, Bennebroek, Driehuis, Vogelenzang, Abbenes, Aalsmeer, Nieuw Vennep, Naaldwijk, Den Haag, Ter Aar, Zwaanshoek, Leiderdorp, Zandvoort en Badhoevedorp aan de verdachten worden gekoppeld en opgelost.

De verdachten reden als het donker werd willekeurig door woonwijken. De daders hadden het vooral gemunt op hoekwoningen. Ze hadden het voorzien op kluizen, sieraden, laptops, camera's en andere waardevolle spullen. Eén dader bleef op de uitkijk in de auto om te waarschuwen als er iemand aankwam of de auto voor te rijden en de buit af te voeren.

Bij een woninginbraak in Naaldwijk werd een kluis met daarin 16.000 euro buitgemaakt. Gestolen waardevolle spullen werden verkocht op de Zwarte Markt en bij pandjeshuizen in Amsterdam en Den Haag. De opbrengst is door de Hagenaar en de IJmuidenaar verbrast. Beide mannen zijn drugs- en gokverslaafd. Zij zitten nog vast, de andere verdachten zijn heengezonden. Doch zij zullen zich nog wel voor de rechter moeten verantwoorden.