VVD


30-3-2009

Europese landbouw heeft een kwaliteitslabel nodig

Jan Mulder pleit voor eerlijkere concurrentie in de landbouw door middel van het invoeren van een Europees kwaliteitslabel.

Nadat het Europees Parlement eerder deze maand een rapport aangenomen heeft waarin een eerste aanzet tot een Europees kwaliteitslabel voor Europese landbouwproducten wordt gegeven, heeft Europarlementariër Jan Mulder (VVD) dit weekend gesproken op een conferentie, waar hij zijn steun en medewerking aan verleend heeft, over de rol van labelling voor de toekomst van de Europese agrarische sector.

Mulder heeft zich op deze conferentie sterk gemaakt voor het invoeren van een Europees kwaliteitslabel; "Europese boeren moeten zich aan strenge regels houden op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. De kwaliteitsproducten die Europese boeren leveren en die voldoen aan deze strikte voorwaarden ondervinden hier nog te weinig concurrentievoordeel mee. Dit komt doordat de Europese kwaliteitsproducten door consumenten niet duidelijk genoeg onderscheiden kunnen worden van producten van buiten de EU die onder minder strenge voorwaarden geproduceerd zijn. Om dit te verhelpen pleit ik al jaren voor een Europees kwaliteitslabel."

Op de conferentie in Erfurt waar belanghebbenden uit alle betrokken sectoren aan deelnamen, gaf Mulder aan dat de Europese landbouwpolitiek zich de laatste jaren gekenmerkt heeft door een in de politiek breed gedragen toenemende liberalisatie. Tegelijkertijd hiermee groeide echter ook het aantal productievoorwaarden waar Europese boeren aan moesten voldoen. Doordat producten van buiten de EU die niet aan deze regels hoeven te voldoen onbeperkt ingevoerd kunnen worden, ontstaat oneerlijke concurrentie die de Europese boeren benadeeld.

Mulder; "De beste manier om dit probleem op te lossen zou zijn door de eisen die Europa stelt aan producten ook voor geïmporteerde producten te laten gelden. Het reguleren van deze zogenaamde Non-Trade-Concerns in het kader van de Wereldhandelsorganisatie stuit echter op de nodige weerstand. Om die reden is het van groot belang om een Europees kwaliteitslabel in te voeren om de concurrentieverhoudingen weer iets rechter te trekken." Volgens Mulder zouden ook producten van buiten de EU die aan de Europese eisen voldoen voorzien kunnen worden van het kwaliteitslabel, mits ze gecontroleerd zijn door Europese inspecteurs. Dit zou immers ook een uiting van eerlijke concurrentie zijn.

De conclusies van de 4-daagse conferentie zullen aan de Europese Commissie aangeboden worden.

Voor meer informatie over de conferentie, zie;
http://www.citizenseminars.eu/