ABVAKABO FNV

EPSU bijeenkomst

Hoewel het een roerige week was in verband met de totstandkoming van een sociaal akkoord, gaat de rest van het werk natuurlijk gewoon door. Zo zou ik eigenlijk woensdagavond naar Brussel zijn gegaan in verband met een vergadering van het EPSU Bestuur. EPSU is de Europese vakbond voor de publieke sector. Collega Jenneke zit in het Bestuur, maar zij was verhinderd.

Aangezien er belangrijke kwesties op de agenda stonden, had ik aangeboden deze vergadering over te nemen. Dat zeg je toe op het moment dat je niet weet hoe je agenda er voor staat. In overleg met collega George die al in Brussel zat, besloot ik de eerste dag van de vergadering over te slaan, zodat ik even wat meer tijd op kantoor had.

De treinreis verliep niet helemaal vlekkeloos; uiteindelijk deed ik er bijna vijf uur over.
Het eerste deel van de vergadering stond in het teken van de congresvoorbereiding. In juni aanstaande vindt het vijfjaarlijkse congres plaats. Ik maakte nog net het staartje mee van de behandeling van alle amendementen en resoluties voor het congres.

Een belangrijk onderwerp is de stand van zaken bij de Public Services International.
De PSI is bezig met een eigen onderzoek met externe deskundigen naar het functioneren. De voorlopige stand van zaken wordt door de s.g. geschetst. Er wordt door de algemeen secretaris een voorlopige presentatie gegeven van hoe de vlag ervoor staat. Het is de bedoeling, dat tijdens de Bestuursvergadering van eind april aanstaande keuzes worden gemaakt.

Uiteraard stond ook de financiële verantwoording over 2008 netjes op de agenda.

Dit jaar wordt sowieso een bijzonder jaar als het om Europa gaat, want op 4 juni worden de Europese verkiezingen gehouden. Door EPSU wordt een campagne gestart om in het kader van deze verkiezingen alle Europese kandidaten voor het Parlement een steunverklaring te laten ondertekenen voor behoud en kwaliteit van publieke diensten.

Ook in verband hiermee vindt er op 15 mei een grote demonstratie plaats in Brussel. Via de FNV doen wij daar aan mee. Op die manier vragen wij weer aandacht voor een sociaal Europa.

De vergadering was vroeger dan gepland afgelopen. Niet dat dat betekende dat ik naar huis kon. Nee, ik vloog door naar Londen.