Stadsdeel Zeeburg


---

Presentatie plan elektrisch vervoer in Amsterdam

27 maart 2009

Tijdens een bijeenkomst in de Gashouder in het Westerpark op woensdag 25 maart presenteerde de gemeente Amsterdam plannen voor de introductie van elektrisch vervoer in de hoofdstad. In aanwezigheid van pers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en stadsdelen zette wethouder Marijke Vos samen met stadsdeelwethouder Dennis Straat de plannen uiteen. Ook werden diverse elektrische voertuigen gepresenteerd.
De gemeente Amsterdam werkt aan een schone, gezonde en leefbare stad waar gezonde lucht, economische ontwikkeling en innovatie blijvend hand in hand gaan. Het verkeer is een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in de stad en draagt bij aan de mondiale klimaatverandering. Elektrische voertuigen zijn `zero-emission' en een reëel en aantrekkelijk alternatief op korte termijn. Samen met het bedrijfsleven wil Amsterdam de overstap naar elektrisch vervoer een flinke impuls geven.

Kernpunten plan


* Oplaadpunten: Amsterdam gaat de komende twee jaar 200 oplaadpunten aanleggen in de stad op strategische locaties.
* Elektrisch rijden: De gemeente gaat zelf meer elektrisch varen en elektrisch rijden (scooters en auto's). Daarmee wil Amsterdam het goede voorbeeld geven, zelf praktijkervaring op doen met elektrisch vervoer en de markt voor elektrische voertuigen een impuls geven.

* Elektrische deelauto's: Met 800 parkeerplaatsen voor deelauto's is Amsterdam koploper in ons land. Het aantal parkeerplekken blijft toenemen. Vanaf deze zomer gaan de aanbieders geleidelijk over op elektrische deelauto's.

* Nieuwbouw: Bij nieuwbouw zoals IJburg moet de benodigde infrastructuur voor elektrische voertuigen in de toekomst gelijk meegenomen worden.

Stadsdeelwethouder Dennis Straat

Foto: Stadsdeelwethouder Dennis Straat

Als coördinerend wethouder voor IJburg zegt stadsdeelwethouder Dennis Straat van Zeeburg dat door elektrisch rijden de Europese normen voor luchtkwaliteit gehaald kunnen worden. 'Een ander pluspunt is dat we de bouw van een grote wijk als IJburg voort kunnen zetten. Elektrisch rijden is daarom ook belangrijk voor de verdere ruimtelijke en economische ontwikkeling van de stad.'

Meer informatie over elektrisch vervoer is te lezen op: www.gezondelucht.amsterdam.nl.

Elekrisch vervoer

Foto: Elektrische auto's

---