Tsjechische brokkenpiloten

Topolánek toppled. Leuke woordgrap van de European Voice, minder leuk nieuws. De Tsjechische regering van Mirek Topolánek, die gisteren struikelde over een motie van wantrouwen, is ook voorzitter van de Europese Unie. Stuurloosheid dreigt, terwijl juist nu stuurmanskunst nodig is om Europa door de storm van de financiële, economische en klimaatcrisis te leiden. Beroerde timing van de Tsjechische oppositie.

In de afgelopen maanden hebben we Tsjechische politici nogal eens horen klagen dat de Franse regering hun voorzitterschap aan het ondermijnen was. Nu leggen ze er dus zelf een bom onder. Want hoeveel energie kan de demissionaire Topolánek nog steken in zijn EU-werk, als ie binnenslands moet onderhandelen over een nieuwe regering of nieuwe verkiezingen? Wat is een afspraak met een Tsjechische minister nog waard, als die de steun ontbeert van een meerderheid in het eigen parlement? Komen er nieuwe ministers die, zonder te zijn ingewerkt, de Europese Raden van Ministers moeten gaan voorzitten?

De Tsjechische president Václav Klaus speelt een belangrijke rol bij het oplossen van de regeringscrisis. Maar die is een gezworen vijand van premier Topolánek en een berucht euroscepticus. Het doorfunctioneren van het EU-voorzitterschap zal hem worst zijn. Misschien ziet ie zijn kans schoon om het Verdrag van Lissabon op de lange baan te schuiven.

Dat verdrag is wel goedgekeurd door de Tsjechische Tweede Kamer, maar nog niet door de senaat. Juist in de regeringspartij van Topolánek zitten veel eurosceptici, die zich nu minder hoeven aan te trekken van hun partijgenoten in de regering. Ook president Klaus zelf ligt dwars bij 'Lissabon', hoewel het verdrag mede in zijn naam is gesloten.

De Tsjechische regering leidt nota bene de onderhandelingen met de Ierse regering over de formulering van de waarborgen die Dublin zijn toegezegd om een tweede referendum over het Verdrag van Lissabon in Ierland mogelijk te maken. Hoe geloofwaardig kan Topolánek nog onderhandelen, als het volstrekt onzeker is of zijn eigen land 'Lissabon' steunt?

Het is niet handig om de EU bij toerbeurt te laten voorzitten door nationale regeringen, zoveel is duidelijk. De Tsjechische brokkenpiloten - en daartoe reken ik ook de twee (ex)groene parlementariërs die vanwege ruzie met hun eigen ministers voor de motie van wantrouwen stemden - onderstrepen het belang van een stabieler EU-voorzitterschap.

Een vaste voorzitter voor de regeringsleiders en de ministers van Buitenlandse Zaken, een teamvoorzitterschap van drie landen voor de overige Raadsformaties, dat zou een hele stap vooruit zijn. Welk verdrag moet daarvoor zorgen? Het Verdrag van Lissabon, ironisch genoeg.