Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat een gemiddelde ziekenhuisdirecteur maar 2,8 jaar aanblijft

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat een gemiddelde ziekenhuisdirecteur maar 2,8 jaar aanblijft

Kamerstuk, 30 maart 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2917173

30 maart 2009
Betreft Kamervragen

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema aan minister Klink over het bericht dat een gemiddelde ziekenhuisdirecteur maar 2,8 jaar aanblijft.
(2009Z03706)

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "Dat zorgbestuurders zo snel opstappen is bizar"? 1)

Antwoord 1

Ik heb het inmiddels gelezen.

Vraag 2

Deelt u de mening dat ziekenhuisdirecteuren te snel opstappen mede doordat zij vaak geen hart voor de zorg hebben en snel geld willen verdienen?

Antwoord 2

In het artikel lees ik niets dat de in de vraag neergelegde relatie (tussen snel opstappen en geen hart voor de zorg hebben en snel geld willen verdienen) kan onderbouwen.

Vraag 3

Onderschrijft u het plan van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) om de machtsverhoudingen tussen management en specialisten van een ziekenhuis te verduidelijken door middel van het aanpassen van de toelatingsovereenkomst?

Antwoord 3

De heer De Boer heeft met dit interview (een deel van) zijn agenda kenbaar gemaakt. Het getuigt van ambitie dat hij juist dit probleem als een van de eerste wil aanpakken.
Recent heeft ook de Raad voor de Volksgezondheid aandacht voor de machtsverhoudingen in ziekenhuizen gevraagd. Ik vind het uitstekend dat dit onderwerp breed wordt geagendeerd.

Vraag 4

Deelt u de mening dat de cultuur van zwijgzaamheid rond disfunctionerende specialisten moet worden doorbroken? Steunt u de voorzitter van de NVZ hierin en welke maatregelen heeft u zelf in petto?

Antwoord 4

Dat de nieuwe NVZ-voorzitter aankondigt dat hij ook de cultuur van zwijgzaamheid rond disfunctionerende specialisten wil doorbreken, getuigt eveneens van ambitie.
Ik kijk ernaar uit om samen met de NVZ te proberen de ziekenhuissector ook op dit terrein transparanter te maken.


1) de Volkskrant, 1 maart 2009: "Dat zorgbestuurders zo snel opstappen is bizar"