Overzicht internationale bijeenkomsten minister-president Balkenende

Naast de Afghanistan-conferentie op dinsdag 31 maart in Den Haag vinden deze week diverse grote internationale bijeenkomsten plaats waaraan de Nederlandse regering deelneemt. Minister-president Balkenende bezoekt met minister Bos de G20-top in Londen, met de ministers Verhagen van Buitenlandse Zaken en Van Middelkoop van Defensie de NAVO-top in Straatsburg en Kehl, en met minister Verhagen de ontmoeting tussen de EU en president Obama van de Verenigde Staten in Praag.

Voorafgaand aan deze buitenlandse toppen houdt minister-president Balkenende op dinsdagmiddag 31 maart in Berlijn de openingstoespraak van de tentoonstelling 'Calvinisme. De hervormde protestanten in Duitsland en Europa'. Deze internationale tentoonstelling, georganiseerd naar aanleiding van de 500e geboortedag van Johannes Calvijn, vindt plaats in het Deutsches Historisches Museum in Berlijn.

Op woensdag 1 en donderdag 2 april nemen minister-president Balkenende en minister van Financiën Bos deel aan de G20-bijeenkomst in Londen. Tijdens de 'London Summit 2009 on Stability, Growth and Jobs' moeten afspraken gemaakt om de financiële markten te stabiliseren, de wereldeconomie weer op gang te brengen, de regelgeving rond en toezicht op de financiële sector te hervormen, internationale financiële instellingen te versterken en de weg naar duurzame groei in te slaan. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar de positie van de kwetsbaarste landen.

Na een ontvangst op Buckingham Palace vinden woensdagavond werkdiners plaats voor regeringsleiders en ministers van Financiën, respectievelijk op Downing Street 10 en in Tate Modern Museum. Donderdag 2 april volgt de top in het conferentiecentrum ExCel in Londen.

Vrijdag 3 en zaterdag 4 april bezoeken minister-president Balkenende, minister Verhagen van Buitenlandse Zaken en minister Van Middelkoop van Defensie de NAVO-top in Straatsburg en Kehl. Op de top wordt het 60-jarig bestaan van de NAVO gevierd. Ook wordt gesproken over de toekomst van het bondgenootschap. Met een Verklaring inzake bond genootschappelijke veiligheid wordt opdracht gegeven het strategisch concept van de NAVO te herzien. Daarnaast zal de NAVO-missie in Afghanistan onderwerp van overleg zijn.

Zondag 5 april reizen minister-president Balkenende en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken naar Praag voor een ontmoeting tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Tegen de achtergrond van de wereldwijde financiële en economische crisis praten de Europese regeringsleiders met president Obama van de Verenigde Staten over de economische relatie tussen de Verenigde Staten en Europa. Ook komen energiezekerheid, de aanpak van klimaatverandering, het vredesproces in het Midden Oosten en enige actuele buitenlands-politieke kwesties aan de orde.

RVD, 30.03.09, 17.55 uur

Noot voor redacties (