Tweede Kamer der Staten Generaal

voor

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, brengt op vrijdag
3 april 2009 een bezoek aan de openbare basisschool De Woldstroom in Nijeveen.
De Woldstroom is een basisschool voor regionaal eerste opvangonderwijs.

De Voorzitter maakt kennis met de leerlingen en hun leerkrachten. Onder leiding van een aantal leerlingen bezoekt de Voorzitter verschillende groepen en spreekt met de leerlingen en de desbetreffende leerkracht. Zij vertellen over hun ervaringen op de Woldstroom. Ook wordt gesproken over de contacten met de ouders.

De Woldstroom bestaat uit 2 afdelingen: de afdeling basisonderwijs in Meppel en de afdeling onderwijs voor eerste opvang in Nijeveen. Het onderwijs op de locatie Nijeveen is specifiek gericht op het leren van de Nederlandse taal, daarnaast krijgen de leerlingen ook onderwijs in de vakken die op een 'gewone' school voorkomen. Hoofddoel is de kinderen zo snel mogelijk mee te laten doen in het reguliere onderwijs. Na het bereiken van de doelen van het eerste opvangonderwijs, stromen de leerlingen weer door naar het regulier basisonderwijs of voortgezet onderwijs.

De school heeft veel ervaring met onderwijs aan asielzoekerskinderen en andere nieuwkomers. De inhoud van het onderwijs en de organisatie van de school zijn afgestemd op de specifieke leefsituatie van de kinderen in het Asielzoekerscentrum. Vanwege de wisselende verblijfsduur in het Asielzoekerscentrum is er een regelmatige in- en uitstroom van de leerlingen.