Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|30 maart 2009 |
|Nummer        |
|  69          |
Stichting Dierenthuis gelukkig met rapport Commissie van Goede Diensten: Verhuizing voor Dierenthuis beste oplossing

De beste oplossing voor het Dierenthuis in Aarle-Rixtel is een verhuizing op korte termijn naar Lelystad en wellicht later naar Almere. Dit stelt een Commissie van goede diensten, ingesteld door Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant, Hanja Maij-Weggen, begin dit jaar. De commissie moest zoeken naar een oplossing voor de Stichting Dierenthuis. De stichting Dierenthuis heeft laten weten verheugd te zijn met de oplossingen die de Commissie van Goede Diensten aanreikt. Men wil een plan van aanpak voor de verhuizing opstellen.

Het Dierenthuis is gevestigd op een locatie waar op grond van het bestemmingsplan en een uitspraak van de rechter een voortzetting van de activiteiten niet mogelijk is. De gemeente is gehouden tot handhaving. Voortzetten van de juridische procedures leidt niet tot aanvaardbare gevolgen, voor welke partij dan ook. Het zoeken naar een oplossing op de huidige locatie is uitzichtloos. Een bestemmingswijziging is om redenen van ruimtelijke ordening en het benodigde draagvlak bij omwonenden en ook de plaatselijke politiek, niet realiseerbaar. De enige mogelijkheid die resteert, is verhuizen. Op een andere locatie bestaat wel de mogelijkheid om uit te groeien tot een centrum met een educatieve en recreatieve waarde, aldus het eindrapport dat de titel "Over Dogma en dupe" meekreeg. De Commissie van Goede Diensten heeft mogelijkheden om tot een nieuwe locatie voor de korte en lange termijn te komen in respectievelijk in Lelystad en Almere aangereikt. Het is aan Dierenthuis om de mogelijkheden verder uit te zoeken en hierin een keuze te maken.

De Commissie, bestaande uit mw. drs. J. Baartmans-van den Boogaart (voorzitter), de heer mr. C. de Bont en prof. dr. H. Vaarkamp, heeft heden haar eindverslag aangeboden aan de Commissaris van de Koningin. De Commissie adviseert de Commissaris van de Koningin om de gemeente Laarbeek, de Stichting Dierenthuis en de omwonenden het eindverslag ter beschikking te stellen. Na dankzegging voor haar werkzaamheden heeft de Commissaris van de Koningin de commissie gedechargeerd.