Nieuw-Vlaamse Alliantie


SP.A en Open Vld bedriegen de kluit (30/03/09)

De communicatie van de Vlaamse regering over de Oosterweelverbinding is het resultaat van een pervers politiek spel waarbij SP.A en Open Vld de Vlaamse en vooral de Antwerpse kiezer bedriegt. De N-VA eist dat de Antwerpenaars in het referendum de kans krijgen om een echte keuze te maken tussen twee mogelijke tracés, zodat er echte inspraak is en tegelijk een oplossing gegarandeerd wordt. Voor de Vlaamse regering is het een beschamend fiasco dat zij na 10 jaar en 300 miljoen euro uitgaven er niet in geslaagd is zelf de knoop door te hakken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is ook als Antwerps gemeenteraadslid sterk betrokken partij. Hij verwijt de Vlaamse regering dat ze de Antwerpenaars de facto buitenspel zet. Bart De Wever: De SP.A bedriegt de kluit, want ze beweert dat de Antwerpenaar het laatste woord krijgt, terwijl hij zoals het er nu naar uit ziet enkel zal kunnen kiezen tussen de Lange Wapper of niets. Open Vld bedriegt de kluit eveneens, want zij beweert dat de Vlaamse regering nu duidelijk voor de Lange Wapper gekozen heeft, terwijl de uitslag van het referendum even goed zo kan uitdraaien dat er helemaal niets komt. De CD&V staat blijkbaar machteloos aan de kant en laat zich gijzelen door de platte electorale spelletjes van SP.A en Open Vld.

Als verslaggever van maar liefst twaalf voortgangsrapportages in het BAM-dossier kent N-VA-fractieleider in het Vlaams parlement Jan Peumans het dossier van de Oosterweelverbinding als geen ander. Jan Peumans: Het Arup-Sum-rapport heeft de voor- en nadelen van de verschillende tracés goed in kaart gebracht. Wat de N-VA betreft, zijn er nu meer dan genoeg studies uitgevoerd en wordt het hoog tijd dat er eindelijk eens beslist wordt. Nu nog andere alternatieven laten uitzoeken is voor ons geen optie. Voor het mobiliteitsprobleem in Antwerpen en voor de hele Vlaamse economie is het cruciaal dat er snel een keuze gemaakt wordt.

Voor de N-VA moeten de Antwerpenaars in hun referendum een volwaardige keuze kunnen maken, d.w.z. een keuze tussen twee tracés. De belangrijkste criteria moeten zijn: kostprijs, technische haalbaarheid, realiseerbaarheid op korte termijn en maatschappelijk draagvlak. Worden die criteria in rekening genomen, dan blijven alleen het BAM-tracé (de Lange Wapper) en het Straten-Generaal-tracé over als ernstige mogelijkheden. Alleen zo hebben de Antwerpenaars een echte keuze. Bovendien zijn we dan ook zeker dat er wel degelijk een oplossing komt voor dit dossier, dat nu al tien jaar lang aansleept.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Jan Peumans, N-VA-fractieleider Vlaams parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be